Činoherní studio zahájí sezonu tarantinovskou gangsterkou. V hlavní roli se představí Leoš Noha

ČTK ČTK
13. 10. 2016 16:51
Ústecké Činoherní studio zahájí divadelní sezonu hrou v duchu filmů amerického režiséra Quentina Tarantina. V představení s názvem Pan Bílý, Zrzka a ti druzí se objeví v hlavní roli Leoš Noha. Hra vznikla jako různé variace na snímky režiséra Tarantina, jehož filmy se záměrnou nadsázkou variují americké béčkové krváky.
Leoš Noha s hereckou kolegyní Erikou Stárkovou.
Leoš Noha s hereckou kolegyní Erikou Stárkovou. | Foto: Činoherní studio města Ústí nad Labem

Činoherní studio zahájí letošní 45. sezonu autorskou gangsterkou v duchu Quentina Tarantina. Na ústecké jeviště se ve hře Pan Bílý, Zrzka a ti druzí vrací v hlavní roli Leoš Noha. Premiéru bude mít dílo dramatika Karla Františka Tománka v sobotu.

Půlkulaté výročí chtěl ředitel divadla a režisér inscenace Jiří Trnka začít kusem, v němž by se představil celý soubor. "Přišlo několik nových lidí, proto účelem bylo, aby se soubor sehrál. Nejlépe se tak děje na čistém žánru a toto je ideální příležitost," řekl novinářům po generálce Trnka.

Hra vznikla jako různé variace na amerického filmového režiséra Tarantina, jehož filmy se záměrnou nadsázkou variují americké béčkové krváky. Příběh o boji na život a na smrt, lásce a nenávisti zavede diváky do jednoho města nad Labem, kde zbývá poslední hrstka Odhodlaných.

Přestřelky jsou na denním pořádku a situaci může zachránit pouze pan Bílý. Toho ztvárnil bývalý herec Činoherního studia Leoš Noha, který je členem souboru Divadla Na Zábradlí. Hostování prý viselo ve vzduchu delší dobu. "Protože se nám teď v Praze opravuje divadlo, bylo víc času, tak jsem si tady mohl konečně zahostovat a rád," řekl Noha.

Tajemný pan Bílý je základním kladným hrdinou, jehož cílem je zlikvidovat Zuřivého Býka, kterého ztvárnil Jaroslav Achab Haidler. Cestu mu však zkříží Zrzka v podání Eriky Stárkové. "Těžké jsou vždycky bojové scény, ale je to vtipné, snad se budou bavit i diváci," zmínil Noha. "Na ústecké publikum se těším, jsem tu doma," zdůraznil.

Ústí jako Divoký západ

V Ústí nad Labem působil i dramatik Tománek. "Pro mě je to pořád tak trochu Divoký západ, kde není nic zadarmo. Možná proto jsme si s Jirkou (Trnkou) začali povídat o Gaunerech (Tarantinův film). A když na spolupráci kývl Leoš Noha, bylo rozhodnuto. Teprve v té chvíli získala představa správný tarantinovský říz," řekl k nastudování svého autorského textu Tománek.

Gangsterka odstartuje divadelní festival Kult, v jehož rámci se během týdne představí v Ústí několik souborů. Na programu jsou také přednášky, besedy či koncert.

Mám obavy z návratu nesvobody, zlo přichází pozvolna, lidi jsou nepoučitelní, říká herec Divadla Sklep Milan Šteindler. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy