Ústí zlikvidovalo Činoherní studio. Aby je nahradilo novým

ČTK ČTK
5. 3. 2014 20:56
Ústecká scéna má po umělecké stránce pozitivní ohlas na republikové úrovni. Za její záchranu se v petici postavilo 21 tisíc lidí, z toho osm tisíc z Ústí.
Bohové hokej nehrají.
Bohové hokej nehrají. | Foto: Činoherní studio

Ústí nad Labem - Ústecké Činoherní studio končí v současné podobě. Zastupitelé schválili vznik nové příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem.

Stávající divadlo míří k likvidaci. Nemá z čeho zaplatit únorové výplaty, město mu navíc vypoví kvůli závažným chybám nájemní smlouvu.

"Nemám k tomu co říct, je to velké zklamání," řekl po rozhodnutí zastupitelů ředitel divadla Vladimír Čepek.

Ústí nyní vypíše výběrové řízení na ředitele nově vzniklé příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem, která nahradí staré Činoherní studio. Vedením nově vzniklého Činoherního studia města Ústí nad Labem pověřili radní vedoucí odboru školství Janu Müllerovou.

Zatím poslední představení v ústeckém Činoherním studiu. (31. ledna 2014).
Zatím poslední představení v ústeckém Činoherním studiu. (31. ledna 2014). | Foto: činoherní studio

"Vrátili jsme před rok 2009, obnovili jsme příspěvkovou organizaci, která fungovala již tehdy, a věříme, že to bude dobrá forma, která bude Činoherní studio dál rozvíjet," doplnil radní Pavel Dlouhý. "Nabídne pracovní smlouvu zaměstnancům bývalého divadla a bude jednat o tom, jak přenést představení do nové struktury." Nové divadlo bude hledat i uměleckého šéfa.

Mluvčí divadelníků Jana Válková řekla, že herci zvažují dvě varianty. "První z nich je, že by zaměstnanci nepřešli pod novou organizaci, což by znamenalo definitivní konec současného souboru. Druhá by znamenala pokus o zachování tradice, včetně té umělecké. Musíme ale počkat, s jakými podmínkami přijde město," řekla Válková.

Nevýhodné smlouvy?

Fungování současného divadla, které je obecně prospěšnou společností, provázela podle vedení města řada chyb v hospodaření. V materiálu pro zastupitele radnice píše, že mimo jiné platilo 200 tisíc korun ročně za externí účetní služby, nevýhodně pronajímalo byty zaměstnancům. Podle správní rady divadla platili bývalý ředitel Jaroslav Achab Haidler a herec Jiří Maryško nájemné jen 15 korun měsíčně, ředitel Vladimír Čepek pak 150 korun měsíčně.

Jaroslav Achab Haidler.
Jaroslav Achab Haidler. | Foto: Činoherní studio

"V létě je tam padesátiprocentní sleva, tedy 7,50 korun. Bezdomovci platí za noc v azylovém domě třicet korun," řekl předseda správní rady a radní Jan Eichler. "Je to lež," reagoval Maryško na zastupitelstvu.

Kvůli smlouvě s hostujícím divadlem Demago město divadlu navíc vypoví nájemní smlouvu. Tu uzavřelo bývalé vedení divadla v roce 2009 na dobu neurčitou. Demago za pronájem platilo polovinu vybraného vstupného ze svých představení.

"Bylo to v podstatě o tom, že polovinu dostává Činoherní studio a polovinu Demago, a spočítejte si náklady na jednu akci. To nebylo výhodné," doplnil Eichler. Ředitel divadla Vladimír Čepek existenci smlouvy potvrdil, odmítl ale, že by byla pro Činoherní divadlo nevýhodná.

Konec po 42 letech!

Nová příspěvková organizace dostane od města letos osm milionů korun. Ve správě bude mít budovu divadla, zároveň má vyjednat přechod zaměstnanců divadla a jejich divadelních představení.

Opoziční zastupitelé navrhovali pro současné divadlo dotaci 12 milionů korun, pro návrh ale nezískali dostatek hlasů.

Činoherní studio přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Nepodalo ani žádost o grant na činohru vypsaný městem, což prakticky znamená po 42 letech existence konec souboru.

Divadelníci nepodání žádosti zdůvodnili tím, že grant byl špatně vyhlášený. Rada města na konci ledna rozhodla o tom, že peníze na činohru rozdělí ve dvou grantech. Osmimilionový je určen pro studiovou formu činohry, další čtyři miliony na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud město financovalo Činoherní divadlo dotací. Vloni od města dostala scéna na své fungování 9,5 milionu korun.

Herci předali zastupitelům i petici. Divadlo podpořilo během měsíce víc než 21 tisíc lidí, bezmála osm tisíc jich bylo z Ústí nad Labem.

 

Právě se děje

Další zprávy