Cikánská rapsodie připomene Hrabalovy náměty z hospody

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 3. 2014 13:19
Inscenaci Cikánská rapsodie uvede Nová scéna. Iniciátorem projektu je hudebník Jiří Korman, který tak vzpomíná na setkávání s Bohumilem Hrabalem.
Bohumil Hrabal.
Bohumil Hrabal. | Foto: ČTK

Praha - Nedožité sté narozeniny Bohumila Hrabala připomene inscenace Cikánská rapsodie na Nové scéně Národního divadla. Autorem hudby i scénáře je skladatel a hudebník Jiří Korman.

Režisérka Dana Račková ke spolupráci na specifických obrazech přizvala choreografku Halku Třešňákovou, která se řadí mezi přední tvůrce tuzemského alternativního pohybového divadla. Korman ve své muzice vychází z harmonie a melodiky klasické romské hudby, kterou obohacuje o zcela specifický autorský rukopis.

"Inscenace vzniká jako osobní pocta Jiřího Kormana ke stému výročí narození jeho dlouholetého přítele spisovatele Bohumila Hrabala. Je tvořena deseti obrazy - deseti náměty na povídky, o kterých Hrabal hovořil s Jiřím Kormanem, když spolu sedávali v hospodě, ale nikdy je nedal na papír," uvedla režisérka Račková. "Pro moji režijní práci je v téhle inscenaci velkou výzvou to permanentní oscilovaní na rozhraní tance a přirozeného hereckého pohybu s profesionálními i neprofesionálními, romskými i neromskými herci, zpěváky, hudebníky a tanečníky," dodala.

Inscenaci připravuje občanské sdružení Evropské centrum romské hudby v Praze, které založil Korman v Praze v roce 2011. "V současné době převažuje tendence vnímat romskou kulturu jako kulturu, která jen paralelně existuje vedle kultury evropské. Naším cílem je poukázat na fakt, že oddělenost těchto dvou kultur je pouze zdánlivá, a připomenout, že evropskou a romskou kulturu spojuje a nadále bude spojovat život ve společném prostoru," sdělil k cílúm sdružení Korman.

Premiéra hudebně-tanečního představení Cikánská rapsodie se uskuteční  24. března.

 

Právě se děje

Další zprávy