Chaplinův Diktátor míří na jeviště. Premiéru bude mít v pražském šapitó

ČTK ČTK
3. 8. 2021 18:10
První českou jevištní adaptaci slavné satiry Diktátor od komika Charlieho Chaplina uvedou příští sobotu 14. srpna Městská divadla pražská. Výsměch tyranům opilým mocí a varování před ničivou silou zfanatizované masy režíruje Martin Čičvák.
Ústřední dvojroli ztvárnil Filip Březina.
Ústřední dvojroli ztvárnil Filip Březina. | Foto: Patrik Borecký

Hlavní dvojroli antisemitského diktátora Adenoida Hynkela, v němž divák snadno pozná Adolfa Hitlera, a chudého židovského holiče ztvárnil Filip Březina. Premiéra se koná v šapitó Azyl78, od září bude Diktátor na repertoáru divadla ABC.

Předzvěst děsivé ideologie tušil Charlie Chaplin již před začátkem druhé světové války, kdy vymyslel námět. Vycházel z podoby Adolfa Hitlera a postavy tuláka ze svých grotesek.

Film z roku 1940 vypráví o židovském holiči, který se po skončení války vrací do svého krámku. Ten se nachází v židovském ghettu hlídaném policií diktátora Hynkela, jenž tvrdou rukou vládne své zemi Tománii.

Hynkel má zájem na tom, aby byli všichni Židé zlikvidováni. Ještě předtím však chystá expanzi do Osterlichu, o který se zajímá také druhý diktátor Napoloni, vládnoucí zemi nazvané Baktérie. Mezitím se v židovském ghettu začínají objevovat vzpurné hlasy volající po Hynkelově odstranění. Do tohoto hnutí je shodou náhod zapleten i holič a jeho přítelkyně.

Chaplinův film byl za okupace v Evropě zakázán, po válce se rychle stal celosvětovým triumfem a kasovním trhákem. Němci ho viděli až 17 let po premiéře.

Inscenace Městských divadel pražských z filmu velkou měrou vychází. "Divadelní adaptace filmové grotesky Charlieho Chaplina Diktátor není žádná legrace. Divadelní a filmový gag nemá moc společného. Filmový a divadelní čas není jeden a na jevišti se nedá kouzlit a zpřesňovat střihem, zkratkou a detailem," vysvětluje dramaturgyně Kristina Žantovská.

"Ideologie nacionalismu a žvásty o nadřazených rasách jsou pádným důvodem, proč se do příběhu pustit na divadle právě teď," doplňuje.

"Omlouvám se. Lituji, ale já se nechci stát vládcem," říká Filip Březina v monologu ze hry Diktátor. | Video: Městská divadla pražská

Herec Filip Březina říká, že zkoušení Diktátora pro něj bylo zatím nejintenzivnější a nejnáročnější, jaké kdy zažil.

"Naučit se imitovat Chaplinova tuláka bylo nakonec vlastně jednodušší než parodovat Adolfa Hitlera, jelikož toho textu, který se vydává za němčinu, ale je jen obyčejnou hatmatilkou, tam je opravdu hodně. A možná to tak nevypadá, ale Hynkel je pohybově i fyzicky náročnější," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy