Cesta vlakem po jevišti. Brněnské divadlo uvádí adaptaci Rudišova románu

ČTK ČTK
22. 1. 2022 17:27
Brněnské Divadlo Feste dokončilo první jevištní adaptaci románu Winterbergova poslední cesta, který v němčině napsal Jaroslav Rudiš. Český překlad vydalo nakladatelství Labyrint vloni na podzim.

Adaptace režiséra Jiřího Honzírka má premiéru tuto sobotu 22. ledna v brněnském hubu Industra. Ten se nachází v areálu Nové Zbrojovky, kde divadlo působí. Nejbližší reprízy následují 26. a 27. února.

Režisér do Winterbergovy poslední cesty obsadil tři herce: Jakuba Zelinku, Tibora Kotlára a Lucii Hrochovou. Součástí premiérového večera bude spisovatelova autogramiáda a debata.

Knižní předlohu, kterou do češtiny přeložila Michaela Škultéty, adaptovala Katarína Kašpárková Koišová. "Převést tak rozsáhlý román s sebou přináší jisté kompromisy. Není technicky možné dostat do inscenace všechny motivy, postavy a tematické linky," říká. "Stěžejní pro mě byl motiv cesty. Cesty do sebe, k sobě navzájem, ke smrti i cesty za svobodou, která bezpodmínečně souvisí s přijetím vlastní odpovědnosti," popisuje Kašpárková Koišová.

Román se točí okolo daleké vlakové cesty, kterou přes polovinu Evropy podniká téměř stoletý Wenzel Winterberg se svým mladším pečovatelem Janem Krausem. "Rudiš propojuje intimní svět lidského života s politickými dějinami a směřuje k tomu, že veškerá naše rozhodnutí a činy, které děláme, zůstanou navždy zapsány v prostoru a čase a přenáší se na další pokolení," doplňuje režisér Honzírek.

"Na příběhu bez roku stoletého Wenzela Winterberga sledujeme proces vyrovnávání se s dějinami. Rudiš celou tuto historickou jízdu umisťuje na koleje, které jsou symbolem 19. století, kdy se věci zdály historicky přehlednější, urovnanější, srozumitelnější," napsal o knize kritik Petr Fischer na Aktuálně.cz.

Divadlo Feste se spisovatelem spolupracuje téměř deset let, podle jeho předloh připravilo inscenace Národní třída a Čekání na konec světa. "Mám velkou radost, že je to právě režisér Jiří Honzírek a jeho tým, kdo ve světové premiéře uvedou adaptaci mého románu. Divadlo Feste považuji za jeden z nejoriginálnějších souborů na naší scéně," říká Rudiš.

Ten poslední dobou sklízí samé pocty. Vloni na podzim jej německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocenil Záslužným řádem Spolkové republiky Německo.

Nadcházející pondělí 24. ledna pak Rudiš v pražském Divadle Archa převezme Cenu Karla Čapka, kterou uděluje České centrum Mezinárodního PEN klubu. Spolu se soškou literát obdrží 100 tisíc korun. V červnu Rudiš oslaví padesátiny.

Řadu Čechů to možná překvapí, ale Němci nás mají rádi hodně, spojují si nás s příjemnými věcmi, říká spisovatel Jaroslav Rudiš. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy