Renomé českého tance stoupá, chce dokázat taneční platforma

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 3. 2014 17:33
Festival Česká taneční platforma ukáže nejlepší představení minulého roku a současně připomene i dvacet let své existence.
Antiwords (Spitfire Company).
Antiwords (Spitfire Company). | Foto: Michal Hančovský

Praha -  S odkazem na uplynulé dvě desítky let na české taneční scéně pořadatelé festivalu Česká taneční platforma zvolili motto letošní přehlídky "Malý krok pro lidstvo, obrovský skok pro tanec!" Festival během čtyř dnů představí to nejlepší z uplynulého roku.

Porota vybrala letos do hlavního programu celkem deset inscenací, které bude hostit pět festivalových scén - Ponec tanec, Studio Alta, Alfred ve dvoře, NoD a Centrum současného umění DOX. Bohatý bude i doprovodný program, který nabídne řadu seminářů, diskuzí a site-specific projektů.

Dvacátý ročník je podle pořadatelů spojen s mimořádným zájmem zahraničních producentů, manažerů a organizátorů akcí v oblasti tance, kterých do Prahy dorazí více než padesát.

Diváci se mohou přijít podívat na přední české soubory a tanečníky - skupinu Nanohach (Flasehd by), Farmu v jeskyni (Informátoři), Lenka Vágnerová&Company (La Loba, Jezdci), Spitfire Company (Antiwords) nebo VerTeDance (Korekce).

Foto: Lenka Vagnerová & Comp.

"Česká taneční platforma 2014 je v několika směrech výjimečná. V první řadě slaví dvacet let své existence. Svým způsobem tak platforma reflektuje dvě dekády trnité cesty rozvoje české taneční scény, rozvoje plného výkyvů, dynamiky i tragiky, odlivu i přílivu talentů, vnitřního napětí uvnitř hluboce podfinancovaného ´malého českého rybníčku´ i hledání cest k vzájemnému respektu a dialogu," říká k festivalu Yvona Kreuzmannová, předsedkyně sdružení Tanec Praha a členka dramaturgické poroty letošní platformy.

Renomé České taneční platformy v zahraničí podle ní v posledních letech výrazně stoupá. Je to jediná platforma nejen ve středoevropském regionu, které se podařilo udržet každoroční kontinuitu po dvacet let. Porota chtěla do letošního programu, který je vždy především přehlídkou toho nejlepšího, co přinesla uplynulá sezona, zařadit i osobnosti, které slavily značné mezinárodní úspěchy v posledních letech.

Část z nich však chystala premiéry až na jaro, popřípadě léto 2014. Porota nechtěla program uzavřít bez nich, proto se rozhodla zařadit do přehlídky i jejich díla ve stadiu work in progress. Z celkového počtu 35 děl vybrala porota sice pouze deset inscenací, ale ani zbylé dvě třetiny zájemců nezůstaly mimo pozornost dramaturgů a dostanou prostor v doprovodných programech.

Dvacátý ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla Česká taneční platforma se bude konat od 3. do 6. dubna. Vstupenky na představení jsou k dostání vždy před představením na jednotlivých scénách, předprodej je v Ponci.

Kompletní program festivalu Česká taneční platforma

 

Právě se děje

Další zprávy