Češky očima Poláků. Ostravské divadlo uvádí hru o Kubišové či Trumpové

ČTK ČTK
26. 9. 2020 18:18
Národní divadlo moravskoslezské tuto sobotu v Divadle Antonína Dvořáka uvede premiéru hry Češky krásné, Češky mé od polského dramatika Piotra Rowického. Hra je inspirována osudy známých Češek, jako Marta Kubišová, Věra Čáslavská či Martina Navrátilová.

V Ostravě jde o první činoherní novinku sezony. Pětačtyřicetiletý polský dramatik Piotr Rowicki ji vytvořil přímo pro činohru Národního divadla moravskoslezského.

"Rozhodli jsme se promluvit o našich klíčových historických událostech pohledem dneška, v kontextu našich dnešních pocitů," říká dramaturg Adam Gold.

Vedení činohry podle něj zároveň chtělo, aby to byl pohled neotřelý, zajímavý, podaný s humorem. "Spojili jsme tedy síly s názorem odjinud. Často s okouzlením, pochopením, obdivem, ale někdy též s krutým rozčarováním a výsměchem. Jsou to tedy Češi očima Poláků," dodává.

Výsledkem je prý hra, která učaruje strhujícími příběhy. Úloh významných a slavných Češek se ujaly Lada Bělašková (hraje Martu Kubišovou), Aneta Klimešová (ztvárnila Věru Čáslavskou) nebo Sára Erlebachová (ztělesní Lídu Baarovou).

Hostující Petra Kocmanová se vtělí do Ivany Trumpové, Kateřina McIntosh bude Martinou Navrátilovou. Mužské role dostali Petr Panzenberger, Vít Roleček, Robert Finta či Martin Dědoch.

Podle mluvčí divadla Šárky Swiderové je polský nejen autor hry, ale celý inscenační tým. "Piotr Rowicki patří k hojně hraným polským autorům dneška. Je to dramatik, prozaik a dramaturg. Je autorem několika knih pro děti, detektivních příběhů pro dospělé, píše básně," přibližuje.

Především se však Rowicki věnuje práci pro divadlo. Často spolupracuje s režisérem Piotrem Ratajczakem. Od 2008 bylo v Polsku uvedeno několik desítek jeho her a adaptací, včetně tvorby pro děti a mládež, a získal za ně několik ocenění.

Právě Piotr Ratajczak se v Ostravě ujal režie hry Češky krásné, Češky mé. Scénu vytvořil Marcin Chlanda, kostýmy poznaňská Grupa Mixer, výběr a aranžmá hudby Piotr Labonarski, choreografem je Arkadiusz Buszko.

Po sobotní premiéře budou Češky krásné, Češky mé znovu na programu Divadla Antonína Dvořáka v úterý 29. září a dále 14. a 29. října.

 

Právě se děje

Další zprávy