Ceny Divadelních novin mohou získat Dianiška, Rašilov nebo Korytářová

ČTK ČTK
14. 10. 2022 18:41
Čtyřiadvacet inscenací, hereckých výkonů a dalších počinů bylo nominováno na Ceny Divadelních novin. Porota hodnotila projekty za dvě uplynulé sezony, od předloňského září do letošního srpna. Tvořilo ji 34 kritiků a novinářů, výsledky budou známy 1. listopadu. Nominace pořadatelé zveřejnili tento pátek.
Na Divadelních cenách může uspět mimo jiné inscenace 294 statečných (na snímku) z pražského Divadla pod Palmovkou.
Na Divadelních cenách může uspět mimo jiné inscenace 294 statečných (na snímku) z pražského Divadla pod Palmovkou. | Foto: Divadlo pod Palmovkou

V kategorii činoherního divadla mohou uspět tři pražské scény. S titulem Tomáše Dianišky nazvaným 294 statečných je ve finále Divadlo pod Palmovkou, s inscenací Konec rudého člověka podle textů Světlany Alexijevičové a Daniela Majlinga pak Divadlo v Dlouhé, s Gorkého Vassou Železnovovou se do užšího výběru dostalo Národní divadlo.

Také trojice počinů v oblasti alternativního divadla pochází z metropole. Nominováni jsou Jakub Čermák a kolektiv za inscenaci Happy end v hotelu Chateau Switzerland, kterou v jeho režii uvedl spolek Depresivní děti touží po penězích. Švandovo divadlo se souborem Spitfire Company představilo v režii Petra Boháče a Miřenky Čechové titul nazvaný Muž vlastní penis, vagina vlastní ženu. Městská divadla pražská na scéně Komedie byla dějištěm premiéry hry Tesla v režii Jakuba Maksymova.

V oblasti hudebního divadla mohou nominaci proměnit muzikál Johna Camerona Mitchella a Stephena Traska jménem Hedwig a její Angry Inch, který Freedom Production uvedla v Malostranské besedě, nebo Římská Lukrécie, již v režii Petra Haška připravily soubory Geisslers Hofcomoedianten a Tygr v tísni. Jediným mimopražským zástupcem v kategorii je opera Benjamina Brittena Peter Grimes, tu v Národním divadle Brno režíroval David Radok.

Mezi nominacemi za loutkové a výtvarné divadlo jsou Bratři naděje, tedy inscenace pražského Minoru, jež vypráví příběh sourozenců, slavných loutkářů a také legionářů Kopeckých. Herec Gustav Hašek za roli Matěje Kopeckého před několika dny dostal Cenu Thálie.

Tutéž sošku získala i Veronika Korytářová za ztvárnění komika Vlasty Buriana v životopisné hře Burian, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Za stejnou roli je teď Korytářová nominovaná na Cenu Divadelních novin. Spolu s ní byla v kategorii ženský herecký výkon navržena ještě Markéta Matulová za titulní roli v inscenaci Špinarka z Divadla Petra Bezruče. Obě režíroval Tomáš Dianiška. Jako třetí herečka je na seznamu Marie Durnová za angažmá ve hře Josefa Topola Stěhování duší, kterou uvedlo brněnské Národní divadlo.

Thálii má čerstvě i Saša Rašilov za roli Borcherta v inscenaci Miroslava Bambuška Moje říše je z tohoto světa, kterou připravilo Studio Hrdinů. Za stejnou roli je teď Rašilov mezi finalisty Ceny Divadelních novin. Spolu s ním byli nominováni švédský tenorista Joachim Bäckström za brněnskou inscenaci opery Peter Grimes a Vojtěch Vondráček za Luciena Chardona ve hře Ztracené iluze uvedené pražským Divadlem Na zábradlí. Kompletní nominace lze nalézt na webu Divadelních novin.

 

Právě se děje

Další zprávy