Ceny Divadelních novin dostali Karel Dobrý, Kamila Polívková nebo David Radok

ČTK ČTK
2. 11. 2020 21:45
Cenu Divadelních novin letos dostali režiséři za činohru Kamila Polívková, za alternativní divadlo Nela H. Kornetová a za hudební divadlo David Radok za libreto a režii plus Marko Ivanović za kompozici. Odborná porota ocenila choreografku Lenku Vagnerovou a za loutkové i výtvarné divadlo Dominika Migače s Jakubem Maksymovem.
Zleva Eva Stará, Andrea Vykysalá a Karolína Křížková ze souboru Holektiv při natáčení on-line vyhlášení Cen Divadelních novin.
Zleva Eva Stará, Andrea Vykysalá a Karolína Křížková ze souboru Holektiv při natáčení on-line vyhlášení Cen Divadelních novin. | Foto: ČTK

Za redakci ocenění v takzvaném Prostoru39 na pražském Žižkově virtuálně předaly Andrea Vykysalá, Eva Stará a Karolína Křížková ze souboru Holektiv.

"Diplomy vytvořené Alešem Fulínem, současným grafikem Divadelních novin, laureátky a laureáti reálně převezmou způsobem vyhovujícím karanténním opatřením," vysvětluje Josef Herman, šéfredaktor Divadelních novin. Jejich redakcí jmenovaná porota o laureátech rozhodla ve dvoukolovém hlasování.

Za herecký výkon sezony bez ohledu na žánr byl oceněn Karel Dobrý za roli Franze Kafky v inscenaci Malý stvořitel spolku Jedl. Představení v režii Jana Nebeského bylo uváděno v domě U Minuty na Staroměstském náměstí, kde Kafka s rodiči bydlel v letech 1889 až 1896.

"Hraje se v úzké místnosti, údajně bývalé kuchyni, i v temné vstupní hale. Během let se tu navrstvily bizarní stavební úpravy, někde zbyl nesmyslný výklenek, v rohu se objevilo umyvadlo. Vše evokuje zašlost a obskurní atmosféru domů připomínajících labyrinty, jak ji známe z Kafkových povídek," napsala o inscenaci pro Aktuálně.cz kritička Marie Reslová, podle níž Karel Dobrý v roli dvanáctiletého Kafky vyzařuje spalující charisma a opírá se do diváků všepronikajícíma modrýma očima.

Režisérka Kamila Polívková získala Cenu Divadelních novin za inscenaci Prezidentky, která měla vloni v září premiéru v brněnském HaDivadle.

Nela H. Kornetová uspěla díky performanci Badman, vytvořené s nezávislou skupinou T.I.T.S. Zároveň obdržela nominaci v kategorii Taneční a pohybové divadlo za další performanci nazvanou Tumor: karcinogenní romance, uvedenou v pražském A studiu Rubín.

Cena za hudební divadlo směřuje do Brna Davidu Radokovi a Marko Ivanovićovi za režii a hudební nastudování inscenace Monument, kterou uvedlo tamní Národní divadlo. 

"Režisér David Radok a skladatel Marko Ivanović se vyjádřili k tématu, které asi hned tak nepřestane být aktuální. A nemusí jít jenom o sochu. Monument připomíná, že osobní a veřejný život od sebe nikdy nelze dost dobře oddělit. Jejich diametrální nesoulad unesou pouze osobnosti s psychopatickými rysy, které v Monumentu reprezentují politici. Citlivému umělci zbývá smrt," napsal v recenzi Monumentu pro Aktuálně.cz kritik Boris Klepal.

Do Prahy putuje cena pro Lenku Vagnerovou za režii a choreografii inscenace Panoptikum.

V kategorii Loutkové a výtvarné divadlo uspěli Dominik Migač za koncept, scénografii plus technickou realizaci a Jakub Maksymov za dramaturgii inscenace Prefaby.

Cenu za publikační počin v oblasti divadla získala antologie profesního periodika Scéna 1980-1989 autorů Jana Dvořáka a Miloše Petany.

Ceny Divadelních novin jsou udíleny na základě hlasování kritiků a novinářů. Spolu s Cenami divadelní kritiky, dříve známými jako Ceny Alfréda Radoka, patří k prestižním domácím oceněním v žánru. Ceny Divadelních novin byly letos uděleny podvacáté.

 

Právě se děje

Další zprávy