Divadlem roku je pražská Palmovka, herecké ceny dostali Gajdošíková a Rašilov

Cenu za ženský herecký výkon obdržela Pavla Gajdošíková.
Nejlepší mužský herecký výkon podal na prknech první scény Saša Rašilov jako Mefisto v Goethově Faustovi.
Divadlem roku se stalo pražské Divadlo pod Palmovkou. Cenu převzal ředitel a umělecký šéf Michal Lang.
Nejlepší prvně uvedenou českou hrou je Elegance molekuly, kterou její autor Petr Zelenka sám režíroval v pražském Dejvickém divadle.
Ocenění v kategorii Hudba roku 2018 převzal Ivan Acher za operu Sternenhoch v Národním divadle.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
17. 3. 2019 20:58
Divadlem roku se na dnešních Cenách divadelní kritiky stalo pražské Divadlo pod Palmovkou. Dostalo také sošku pro nejlepší loňskou inscenaci: Shakespearovu hru Něco za něco.

Ocenění za nejlepší herecký výkon získali Pavla Gajdošíková za Maryšu v ostravském Divadle Petra Bezruče a Saša Rašilov za Mefista v pražském Národním divadle.

Nejlepší prvně uvedenou českou hrou je Elegance molekuly, kterou její autor Petr Zelenka sám režíroval v pražském Dejvickém divadle.

O Cenách divadelní kritiky, dříve známých jako Ceny Alfréda Radoka, rozhodují kritičky a kritici v anketě časopisu Svět a divadlo. Současné vítěze vybralo 80 hlasujících, letos se konal už 27. ročník.

"Nejvíc nominací - šest - mělo pražské Národní divadlo, z toho čtyři Opera. Pět mělo Divadlo pod Palmovkou a třetí bylo Divadlo Na zábradlí se třemi nominacemi," vypočítávají pořadatelé.

Podle nich letos s 20 nominacemi dominovaly pražské scény. Hlasy v tomto ročníku posbíralo 75 inscenací, 61 ženských a 81 mužských hereckých výkonů, 40 divadel, 48 poprvé uvedených českých her, 79 scénografií, 50 hudeb a 64 talentů.

Divadlem roku se stalo pražské Divadlo pod Palmovkou, přičemž mezi finalisty byly dále pražské Divadlo Na zábradlí a ostravská Komorní scéna Aréna.

Za nejlepší inscenaci kritici označili provedení Shakespearovy hry Něco za něco v Divadle pod Palmovkou v režii Poláka Jana Klaty. Dále byla nominována opera Sternenhoch v Národním divadle a představení Mýcení v Divadle Na zábradlí.

Cenu za nejlepší herecký výkon kritika přiřkla Pavle Gajdošíkové za její Maryšu ve stejnojmenné hře ostravského Divadla Petra Bezruče. Dalšími nominovanými byly Tereza Marečková jako Vitka ze stejnojmenné hry v brněnském Divadle Husa na provázku a Tereza Dočkalová za Isabelu ze hry Něco za něco z Národního divadla.

Nejlepší mužský herecký výkon loni podle kritiků podal na prknech první scény Saša Rašilov jako Mefisto v Goethově Faustovi. Nominaci si vysloužili i Štefan Margita jako kapitán Vere v opeře Billy Budd z Národního divadla a Jan Vlasák coby Vincentio z inscenace Něco za něco v Divadle pod Palmovkou.

Cenu za scénografii obdržel Marek Cpin za scénu a kostýmy v představení Mýcení v Divadle Na zábradlí. Za hudbu roku si ocenění odnesl Ivan Acher za operu Sternenhoch v Národním divadle. Talentem roku se stala herečka, zpěvačka a muzikantka Tereza Marečková.

V anketě kritiků a kritiček jako největší zážitek ze zahraničního divadla zabodovala inscenace Shakespearova Richarda III. v provedení berlínské Schaubühne am Lehniner Platz, kterou uvedl Pražský divadelní festival německého jazyka.

 

Právě se děje

Další zprávy