Bezruči, HaDivadlo, nebo Městská divadla pražská? Kritici nominovali nejlepší divadla

ČTK ČTK
10. 2. 2020 18:12
Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, brněnské HaDivadlo nebo Městská divadla pražská. Všechny tyto scény v pondělí pozdě odpoledne získaly nominace na Ceny divadelní kritiky.
Nominované Transky, body, vteřiny režiséra Tomáše Dianišky uvedlo Divadlo Petra Bezruče.
Nominované Transky, body, vteřiny režiséra Tomáše Dianišky uvedlo Divadlo Petra Bezruče. | Foto: Lukáš Horký

Nominováno je také přes 20 inscenací, herců a dalších umělců. Hlasy v anketě dostalo 78 inscenací. Vítěze Cen divadelní kritiky pořadatelé oznámí 16. března v pražské Komedii.

Erbenova Kytice v Národním divadle.
Erbenova Kytice v Národním divadle. | Foto: Pavel Hejný

Inscenací roku 2019 se může stát titul Transky, body, vteřiny režiséra Tomáše Dianišky, který uvedlo Divadlo Petra Bezruče, dále dramatizace Erbenovy Kytice, již v pražském Národním divadle inscenovalo duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, a inscenace Vladař podle Niccola Machiavelliho, kterou v Komedii uvedla Městská divadla pražská.

Nejvíc nominací, pět, nasbíraly ostravské Divadlo Petra Bezruče a Městská divadla pražská, z toho čtyři za divadlo Komedie. Třetí jsou pražské Divadlo pod Palmovkou a HaDivadlo se třemi nominacemi.

Pražské scény mají tentokrát 14 nominací, následuje Ostrava s pěti, Brno se třemi a České Budějovice s Libercem po jedné.

Porota posuzovala 64 ženských hereckých výkonů, 82 mužských hereckých výkonů, 33 divadel, 41 poprvé uvedených českých her, 75 scénografií, 50 hudeb a 54 talentů roku.

Na mužský herecký výkon jsou nominováni Jakub Albrecht za inscenaci Bezruký Frantík Divadla pod Palmovkou, Jakub Burýšek z Transek, bodů, vteřin a Miloslav König za roli ve hře Nepřítel lidu divadla Komedie.

Z hereček nominaci obdržely Tereza Dočkalová za Fausta, Radka Fidlerová za výkon ve hře Sláva a pád krále Otakara a Erika Stárková za muzikál Lazarus.

V neoceňované kategorii Největší zážitek ze zahraničního divadla se na prvním místě v anketě umístilo Grillparzerovo Štěstí a pád krále Otakara, které ve vídeňském Volkstheateru režíroval Dušan D. Pařízek. V Česku jej uvedl Pražský divadelní festival německého jazyka.

Letošní ankety časopisu Svět a divadlo se zúčastnilo 82 kritiků. V historii cen jsou nejúspěšnější Dejvické divadlo a Divadlo Na zábradlí, která obě zvítězila pětkrát. Následují divadlo Komedie, i když s různými soubory, a Klicperovo divadlo Hradec Králové, jež titul získalo čtyřikrát. Z hlediska inscenace roku jsou nejúspěšnější Divadlo Na zábradlí, Národní divadlo v Praze a Dejvické divadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy