Byla tu vůbec nějaká revoluce? Studio Hrdinů chystá festival #LutherLenin, kde se o tom bude mluvit

Kultura Kultura
29. 11. 2017 14:27
Pražské Studio Hrdinů bude 2. prosince hostit festival s názvem #LutherLenin. Autorským čtením, performancemi, diskusemi a přednáškami na téma revoluce a její proměny v čase si chce připomenout výročí 100 let od bolševické revoluce a také 500 let od náboženské reformace Martina Luthera. Všechny programy se budou živě streamovat pod názvem Rádio #LutherLenin. Posluchači tak mohou festival sledovat nejen naživo v divadle, ale třeba i prostřednictvím chytrých telefonů.
Co hipster, to kazatel?
Co hipster, to kazatel? | Foto: Studi Hrdinů

Tři scény neboli tři rozhlasové stanice, celkem 36 hodin programu, desítky hostů. Tak bude vypadat mezinárodní festival #LutherLenin, který 2. prosince proběhne v pražském Studiu Hrdinů.

Autorská čtení, performance, diskuse i přednášky, které se od sobotního poledne uskuteční na různých místech této divadelní scény, mají společné téma: revoluci, její proměny v čase a s ohledem na vliv médií.

"V roce 2017 si svět připomíná dvě velké revoluce: Lutherovu náboženskou reformaci před pěti sty lety a Leninovu kulturně-politickou revoluci před sto lety," říká programový ředitel spolupořádajícího Goethe-Institutu Jakob Ráček.

"Zeptali jsme se proto českých a německých umělců, performerů, sociologů i ekonomů na to, jakou roli hrají Lutherovy a Leninovy revoluční myšlenky v  době sociálních sítí a hashtagů," dodává.

Na třech scénách pojatých jako rozhlasové stanice se souběžně rozeběhne dvanáctihodinový program, v rámci kterého budou diskusi udávat otázky typu "Byla tu vůbec nějaká revoluce?", "Co hipster, to kazatel?" a "Je přispívání na Facebook manifestace?".

Státní vysílání tak okomentuje situace jako v autoritářském státě. Privátní vysílání se zasadí o zábavu udávanou soukromými zájmy. Komunitní vysílání pak bude simulovat pozici rádia v nestabilní době, například po válce či v průběhu revolucí.

Dorazí i ekonom Sedláček a filozof Petříček

Rozhlas je podle organizátorům ústředním prvkem večera proto, že se jako první prosadil na poli masmédií. První rozhlasové vysílání v Československu proběhlo v roce 1923. 

Všechny programy se budou živě streamovat pod názvem Rádio #LutherLenin. Posluchači tak mohou festival sledovat nejen naživo v divadle, ale třeba i prostřednictvím chytrých telefonů.

Mezi hosty projektu #LutherLenin budou například německý mediální historik Andreas Bernard, japonský mediální aktivista Sazae-Bot, filmový režisér Alexander Kluge, filozof Miroslav Petříček, ekonom Tomáš Sedláček či kunsthistorička Milena Bartlová.

 

Právě se děje

Další zprávy