Bubeníček, nebo Barankiewicz. Kdo povede balet v Národním?

ČTK ČTK
3. 12. 2014 12:03
Národní divadlo do konce roku vybere šéfy baletu a činohry. Konečné rozhodnutí je na generálním řediteli Janu Burianovi.
Jiří a Otto Bubeníčkovi.
Jiří a Otto Bubeníčkovi. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novým šéfem Baletu Národního divadla se může stát Jiří Bubeníček, první sólista drážďanského baletu Semperoper, nebo první sólista Stuttgartského baletu Filip Barankiewicz. V uzavřeném výběrovém řízení komise zvažovala jako třetí kandidátku primabalerínu Dariu Klimentovou z Anglického národního baletu.

Konečné rozhodnutí odborná komise nechala na generálním řediteli Národního divadla Janu Burianovi. Ten vítěze konkurzu spolu s vítězem výběrového řízení na šéfa činohry zveřejní do konce prosince.

Nový umělecký ředitel Baletu ND převezme soubor po Petru Zuskovi v sezoně 2017/2018. Zuska působil ve funkci patnáct let. V komisi pro výběr šéfa baletu jsou členové Garanční rady ND, tedy senátor Jiří Šesták, ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková, dramatik Milan Uhde a rektor Akademie múzických umění Jan Hančil, které doplňují zahraniční odborníci.

Jsou mezi nimi Ivan Liška (ředitel Bayerisches Staatsballett Munich), Ted Brandsen (ředitel Dutch National Ballet), Johannes Öhman (ředitel Royal Swedish Ballet), Mário Radačovský (umělecký šéf baletu Národního divadla v Brně) a Alexandr Katsapov (první sólista baletu ND).

Činoherní komise 20. prosince doporučí řediteli ND ke jmenování jednoho ze tří českých divadelních režisérů, jimiž jsou David Drábek, Daniel Špinar a Ivan Krejčí. Umělecký ředitel činohry české první scény povede soubor od sezony 2015/2016.

 

Právě se děje

Další zprávy