Breakdance a nový cirkus se zaměstnanci továrny. Taneční festival začal v kabelovně

Breakdance a nový cirkus se zaměstnanci továrny. Taneční festival začal v kabelovně
...
...
...
...
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 6. 2022 10:40
Tovární prostor Prakab, tedy Pražská kabelovna v Hostivaři, v úterý hostil první část festivalu KoresponDance. Akce zaměřená na současný tanec, pohybové divadlo a nový cirkus se konala převážně venku, vstup byl volný. Hlavní část desátého ročníku následuje v červenci ve Žďáru nad Sázavou.

Pořádá ji neziskové Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, což je zkratka pro setkávání současného tance. Festival byl založen před 13 lety, v této podobě se koná od roku 2013. Za tu dobu se proměnil z pilotního projektu pro necelou tisícovku lidí v přehlídku s téměř osmitisícovou návštěvností.

Tradiční jednodenní pražskou část v úterý po poledni zahájil experimentální "taneční battle" s breakdancerem Kristiánem Mensou, který se uskutečnil již počtvrté. Mensa, vystupující pod jménem Mr. Kriss, je výraznou osobností zdejší breakdance scény. Jeho dance battle zahrnul všechny možné taneční styly, vítán byl každý umělecký projev. Porota hodnotila originalitu a soužití s hudbou či využití prostoru.

Hlavní program odpoledne odstartovala česko-švýcarská novocirkusová skupina Cie Pieds Perché, jež existuje od roku 2009, s projektem Továrna v pohybu. Režírovala ho akrobatka a performerka Stéphanie N’Duhirahe. Využila talentu umělců pro závěsnou akrobacii, a zároveň výrobků továrny Prakab, převážně kabelů různých barev a textur, mašin nebo cívek. Aktéry se na okamžik stali i sami zaměstnanci sto let staré fabriky. Tou diváky provedlo sedm performerů a jeden hudebník.

Třetím hlavním projektem pražské části KoresponDance byla inscenace pracující s polystyrenem nazvaná Materia. Vymyslel ji pouliční umělec Andrea Salustri, který se věnuje kontaktnímu žonglování či manipulaci s ohněm. Původně buskoval v Římě, teď už roky žije v Berlíně, kde na univerzitě vystudoval současný tanec.

Úterní program uzavřela cirkusová show o žonglování a běhání nazvaná Runners. V ní jsou dva španělští žongléři svázáni pravidly běžících pásů, zatímco hudebník je diriguje prostřednictvím her a experimentů. Projekt vytvořilo uskupení Hippana.Maleta, založené před čtyřmi roky žongléry Alexem Allisonem, Jonasem Schiffauerem a multiinstrumentalistou Moisésem Masem Garcíou.

Podle Marie Kinsky, ředitelky festivalu a zakladatelky pořádajícího Centra choreografického rozvoje SE.S.TA, je industriální prostředí obecně vhodné pro tanec či nový cirkus. "Když o představeních hovoříme s veřejností, vidíme v očích publika obrovský zájem o tento netradiční přístup, který okamžitě podněcuje lidskou představivost," říká.

Hlavní část desátého ročníku festivalu KoresponDance se jako obvykle bude konat ve Žďáru nad Sázavou, v prostorách zámku a přilehlém okolí s výhledem na kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Letos pořadatelé využijí také amfiteátr u Pilské nádrže nebo továrnu společnosti Tokoz.

Žďárská část festivalu potrvá od 14. do 17. července, nabídne dvacítku inscenací z 11 zemí. Tanečník a choreograf Josef Nadj představí projekt Omma s osmi účinkujícími z různých koutů Afriky. Australský performer James Batchelor bude v továrně Tokoz pracovat s jejími zaměstnanci. Úvodní inscenaci pod vedením izraelské choreografky Galit Lissové nacvičují seniorky z Vysočiny.

Dále se ve Žďáru nad Sázavou představí několik Češek vystupujících pod názvem PocketArt, ve vodě bude účinkovat švýcarské uskupení Bollwerk. Dojde rovněž na francouzský Cirque Inextrémiste nebo duet performerky Markéty Stránské s tanečníkem a choreografem Jeanem Gaudinem.

"Součástí programu budou rovněž benefiční koncert ukrajinských hudebníků či filmové projekce. Festival nezapomíná ani na dětské publikum. Děti uvedou představení o vodě, které vytvoří s profesionálními umělci, nebo se budou moci zapojit do kreativně-vzdělávacího projektu Škola tančí," doplňuje mluvčí festivalu Barbora Dušková. Prací s vodou jako tématem chtějí pořadatelé mimo jiné reflektovat současný stav životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy