Bolek Polívka hraje kata, který přišel o práci. Černou komedii režíruje Ondřej Sokol

Bolek Polívka hraje kata, který přišel o práci. Černou komedii režíruje Ondřej Sokol
Jaromír Dulava v roli Syda Armfielda a Boleslav Polívka jako Albert Pierrepoint.
Zleva Norbert Komínek, Jaromír Dulava, Václav Šanda, Petr Halberstadt, Jaromír Barin Tichý, Luděk Horáček a Eva Novotná.
Petr Halberstadt jako Harry Wade a Eva Novotná v roli Alice Wadeové.
Jaromír Dulava v roli Syda Armfielda a Petr Halberstadt jako Harry Wade.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
31. 3. 2023 12:56
Černou komedii plnou šibenic i šibeničního humoru od oceňovaného dramatika Martina McDonagha nazvanou Kati uvede tento pátek 31. března brněnské Divadlo Bolka Polívky. V režii Ondřeje Sokola, který už ji nastudoval v pražském Činoherním klubu, se představí také třiasedmdesátiletý principál divadla Bolek Polívka. Hraje skutečného kata Alberta Pierrepointa.

Příběh se odehrává v 60. letech minulého století, kdy Velká Británie zrušila trest smrti. Kati tak přišli o práci. Na jevišti se střetávají starý a nový svět, stejně jako příběhy popravčích, kteří si své povolání tak trochu brali domů.

Protagonistou hry je Harry Wade. Jméno postavy autor složil ze jmen dvou dalších katů, v Británii rovněž slavných. "Napsaný ale není vyloženě jako kladný hrdina, takže myslím, že McDonagh se tím vyhnul tomu, aby to vysloveně byl jeden z nich, a nemohlo tak dojít k žalobám," uvažuje režisér Sokol. "Kati mají detektivní, až thrillerový příběh, ale každý si tam může najít mnoho hlubokých témat, což je u současných autorů nevídané," doplňuje.

Režisér Ondřej Sokol.
Režisér Ondřej Sokol. | Foto: ČTK

Wadea v brněnské inscenaci ztvárnil Petr Halberstadt. Ten označuje McDonagha za svého osudového autora, roli v jeho jiné hře Osiřelý západ pokládá za jednu z nejdůležitějších ve své kariéře. V dalších úlohách účinkují Jaromír Dulava, Václav Šanda, Radim Fiala, Eva Novotná a Bolek Polívka. Ten ztvárnil skutečného anglického kata Alberta Pierrepointa, jenž žil v letech 1905 až 1992. Přestože ukončil "aktivní kariéru" už v 50. letech, v Británii byl známou postavou i dávno poté. Popravil stovky zločinců. Ve hře se coby druhý nejslavnější kat Jejího Veličenstva potýká s otázkou, co dál.

Bolek Polívka do projektu zapojil také trojici svých kamarádů neherců. Luďka Horáčka, Jaromíra Barina Tichého a Norberta Komínka označuje za ochotníky neboli herce z libosti. "A pro ty za účinkování připravuji speciální diplom," doplňuje Bolek Polívka. Po páteční premiéře v Divadle Bolka Polívky následují nejbližší reprízy 2., 4 . a 25. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy