Bambuškův Prorok elektrického věku je holdem Nikolu Teslovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 11. 2014 14:52
Scénický dokument Miroslava Bambuška se odehraje pod Teslovým transformátorem s výstupem dva miliony voltů a obřím bleskostrojem.
Nikola Tesla.
Nikola Tesla. | Foto: Nikola Tesla

Praha - Pod názvem Prorok elektrického věku připravil režisér a dramaturg Miroslav Bambušek jednorázový scénický dokument věnovaný geniálnímu vědci Nikolu Teslovi

"Tesla má na kontě objevy rotačního magnetického pole, elektrického oscilátoru, bezdrátové komunikace, střídavého proudu či fenoménu získávání elektrické energie z okolního prostředí," říká Bambušek.

Během inscenace budou podle něj specialisté z Laboratoře vysokých napětí demonstrovat různé fascinující elektrické jevy. Představení bude dominovat největší evropský Teslův transformátor s výstupem dva miliony voltů či obří bleskostroj, z něhož vycházejí až dvacetimetrové výboje.

Projekt bude mít podobu scénického čtení, které bude doplňováno vstupy odborníka na dané vynálezy. Toto čtení budou doprovázet speciální efekty. Inscenaci doplní projekce originálních nákresů, fotografií a filmů, které se vážou k výše uvedeným vynálezům a k osobě Nikoly Tesly.

"Scénický dokument bude mít svou vlastní specifickou hudební podobu a světelnou stopu," dodal Bambušek.

V hereckém obsazení jsou Igor Chmela, Martin Finger a Bob Mikluš, efekty vysokého napětí bude se svými kolegy řídit Petr Vaněk, odbornými vstupy přispěje Lubomír Kočiš. Na hudbě a světelném designu se podílejí David Vrbík a Petr Krušelnický.

Představení se uskuteční v neděli 23. listopadu od 16:00 v Ústavu vysokého napětí v Praze-Běchovicích.a je součástí oslav 60. výročí založení laboratoře vysokých napětí.

Miroslav Bambušek byl hlavním iniciátorem, autorem a režisérem pětiletého cyklu site-specific performancí Cesty energie, jehož závěrečná část Ropa měla premiéru v září v Automatických mlýnech Pardubice. Věnoval se v něm postupně uhlí (Zdař Bůh v dole Michal v Ostravě-Michálkovicích), vodě (v Ekotechnickém muzeu v Praze-Bubenči), uranu (v bunkru Drnov u Slaného) a ropě. Završil tak svůj dlouhodobý průzkum industriální historie těžby a využívání energetických zdrojů na území České republiky. Především však výraznými divadelními gesty vstoupil do veřejného prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy