Balet Národního divadla uvede Kyliánovy choreografie, autor tanečníkům sám pomůže

ČTK ČTK
25. 9. 2018 16:05
Čtyři choreografie Jiřího Kyliána uvede příští měsíc Balet Národního divadla. Zatím je pomáhají zkoušet někdejší členové Nizozemského tanečního divadla, poslední pohybové nuance bude s tanečníky pilovat sám Kylián.
Snímek ze zkoušky čtyř choreografií Jiřího Kyliána, které budou uvedeny pod společným názvem Mosty času.
Snímek ze zkoušky čtyř choreografií Jiřího Kyliána, které budou uvedeny pod společným názvem Mosty času. | Foto: Národní divadlo, Martin Divíšek

Balet Národního divadla připomene 100. výročí vzniku Československa inscenací Kylián - Mosty času. První premiéra začínající sezony je koncipovaná jako oslava okamžiku, který byl bodem zvratu v českých dějinách a dodnes představuje symbol svobody a demokracie.

Uvedení díla Jiřího Kyliána proto divadlo zvolilo coby oslavu svobody tvorby, jež rezonuje životem a dílem světoznámého choreografa českého původu. Sám vybral čtyři svá díla, která Národní divadlo uvede ve společném večeru. Premiéra je naplánována na čtvrtek 11. října.

Čtyři choreografie Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort a Šest tanců jsou od poloviny srpna zkoušeny v baletních sálech Národního divadla v Praze. Na přesné provedení Kyliánova pohybového rukopisu, frázování či muzikálnosti dohlížejí ti, jejichž interpretace Kyliánových baletů v rámci představení Nizozemského tanečního divadla před lety vyrážela dech divákům po celém světě, uvádí Národní divadlo.

Roslyn Andersonová, Cora Bos Kroeseová a Patrick Delcroix předávají své zkušenosti tanečníkům Baletu Národního divadla. Poslední pohybové nuance pak s tanečníky bude pilovat sám Kylián.

Čtyři vybrané choreografie od sebe dělí jen několik let, všechny však spojuje jemná poetika, velký choreografův cit pro hudbu, tvořivost i vynalézavost v oblasti pohybového slovníku.

Kromě tanečníků Baletu Národního divadla se diváci mohou těšit - konkrétně u Žalmové symfonie - také na interpretaci Stravinského hudby orchestrem a operním sborem Národního divadla.

Letošním podzimem vstupuje balet první české scény do druhé sezony s novým šéfem Filipem Barankiewiczem. S jeho předchůdcem Petrem Zuskou se tanečníci rozloučili několika speciálními večery.

Protože se Zuska během svého patnáctiletého působení věnoval i zlepšování podmínek tanečníků a za jeho působení byly postaveny dva nové sály, jeden z nich nově nese jeho jméno.

Druhý pak současný šéf Baletu Národního divadla dedikoval Augustinu Bergerovi, jenž položil základ profesionálního baletního tělesa při Národním divadlu a stál v jeho čele 27 let.

Kromě Zuskova a Bergerova sálu soubor využívá i další sály - sál Jiřího Kyliána a sál Saši Machova.

Kylián – Mosty času

(Choreografie Jiřího Kyliána Symphony of Psalms, Bella Figura, Petite Mort a Sechs Tänze)
Hudební nastudování: Jaroslav Kyzlink
Národní divadlo, Praha, premiéry 11. a 12. října, nejbližší reprízy 14., 17., 18., 20. a 23. října

Soubor Baletu Národního divadla vstupuje do nové sezony s 83 členy, z nichž je 37 mužů a 46 žen. Přišlo deset nových tanečníků. Složení ansámblu je kosmopolitní, tvoří ho 17 národností včetně české.

Své zastoupení v něm aktuálně mají Brazílie, Kanada, Německo, Španělsko, Velká Británie, Japonsko, Korea, Rumunsko, Ukrajina, USA, Slovensko, Švýcarsko. Nejpočetnější národnostní skupinu tvoří Italové (osm členů), za nimi jsou Francouzi (sedm), tanečníci z Ruska (šest) a Moldavska (pět). Poměr Čechů a cizinců je půl na půl.

 

Právě se děje

Další zprávy