Balet mezi obrazy. Sólisté Národního divadla tančí na výstavě Rembrandtových děl

ČTK ČTK
2. 1. 2021 14:07
Spojením výtvarného umění s baletem do nového roku vstoupily pražská Národní galerie a Národní divadlo. V reakci na uzavření kulturních institucí zveřejnily video natočené na výstavě Rembrandtových děl. Dva sólisté baletního souboru první české scény v něm interpretují vztah Rembrandta a jeho životní lásky Saskie van Uylenburghové.
Rembrandta tančí Fraser Roach, Saskii Evgeniya Gonzalezová. Foto: Serghei Gherciu | Video: Národní galerie Praha

Tančí je sólisté baletu Evgeniya Gonzalezová a Fraser Roach. Choreografii na hudbu Benjamina Gregoryho inspirovala výtvarná díla.

Milostný duet se natáčel ve výstavních prostorách, kromě portrétu Rembrandtovy ženy Saskie je součástí klipu i obraz Učenec ve studovně, jediná Rembrandtova malba na českém území. Obraz z roku 1634 ze sbírky Národní galerie je podle odborníků vzorovým příkladem autorova umění zachytit pocity a duševní rozpoložení portrétovaného.

Video připravil italský režisér Marco Chiodi, který s Baletem Národního divadla spolupracuje dlouhodobě. Čtyřminutový klip měl na sociálních sítích a YouTube premiéru v pátek večer.

Výstavu nazvanou Rembrandt: Portrét člověka, která se připravovala několik let a měla začít na jaře, nakonec o půl roku zdržela pandemie koronaviru. Pořadatelé museli vyjednat jiné zápůjčky děl, protože některá původní nebylo možné dovézt. Nakonec výstava v paláci Kinských na Staroměstském náměstí začala v září, kvůli druhé vlně pandemie však byla otevřená jen krátce.

S přechodem na nižší stupeň protiepidemického systému byla znovu otevřena počátkem prosince, aby se po asi deseti dnech opět zavřela.

Ke konci roku pro ni stejně jako pro čtyři vybrané přehlídky ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD vyjednal výjimku z vládních opatření, ta však padla s přechodem Česka do pátého, nejvyššího stupně protiepidemického systému. Od 27. prosince je tak výstava opět zavřená.

V paláci Kinských se momentálně nachází 115 děl z významných zahraničních i českých institucí a soukromých sbírek. "Rembrandtovy grafické práce budou pro mnohé návštěvníky fascinujícím objevem, novým setkáním s autorem, jehož jméno je často synonymem pro šerosvit, živost a psychologicky věrohodné portréty," napsalo o výstavě Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy