Antimonopolní úřad prověří nákup představení od Činoheráku

ČTK ČTK
6. 6. 2015 13:30
Antimonopolní úřad prověří, zda při financování divadelního spolku Činoherák z Ústí nad Labem nedošlo k porušení zákona o veřejných zakázkách.
Činoherák Ústí
Činoherák Ústí | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověří financování představení spolku Činoherák Ústí, který navazuje na tradici bývalého Činoherního divadla. Zabývat se bude tím, zda nebyl porušen zákon o veřejných zakázkách. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Hotová představení od spolku kupuje Činoherní studio města Ústí nad Labem, které je příspěvkovou organizací. Její ředitel a radní pro kulturu Jaroslav Achab Haidler (PRO!Ústtí) ČTK řekl, že zákon neporušil.

Antimonopolní úřad si podle Švandy na základě podnětu teď vyžádá všechny podklady, které se případu týkají. "V rámci šetření podnětu se bude zjišťovat, zda existují důvody pro zahájení správního řízení kvůli možnému porušení zákona o veřejných zakázkách," řekl ČTK Švanda.

Příspěvková organizace nakupuje od Činoheráku hotová představení. Podle smlouvy, kterou má ČTK k dispozici, jich má do konce června koupit 70 a utratí za ně pět milionů korun. Cena zhruba 71 400 korun za jedno představení je podle smlouvy obvyklá, což tvrdí i Haidler. Podle svých slov při stanovení cen vycházel z toho, kolik stojí představení například v Severočeském divadle. Za kolik nakupují jiné subjekty, Haidler nezjišťoval.

Že by opakovaným nakupováním představení za stejnou cenu, od stejného dodavatele obcházel zákon, popírá. "V žádném případě se nemůže jednat o účelové dělení podlimitní zakázky, navíc zakázky do kultury," doplnil Haidler. Při zadání zakázky prý postupoval podle zákona.

Podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové platí jak pro magistrát, tak pro všechny příspěvkové organizace vnitřní směrnice úřadu, která stanovuje, jak při zadávání menších zakázek postupovat. Zakázky do 150 000 korun jsou v kompetenci ředitelů příspěvkových organizací, případně vedoucích úředníků.

V Praze je velmi mnoho divadel, říká členka grantové komise hl. města Prahy Jana Soprová a dodává, že nemají právo nárokovat si peníze, na které si příliš zvykla. | Video: Daniela Drtinová

Rada města původně schválila Činoheráku na letošní rok dotaci 12 milionů korun, později ale usnesení revokovala a do zastupitelstva předložila jen šestimilionovou dotaci na první pololetí. Ani tu ale zastupitelé nakonec neprojednali. Únorové jednání zastupitelstva bylo na návrh primátora Josefa Zikmunda (ANO) přerušeno. Na pokračujícím jednání vedení města bod stáhlo s odůvodněním, že kvůli novele zákona o rozpočtových pravidlech nemůže spolek dotaci získat.

Činoherák Ústí už kvůli nejasnému financování rozdal na konci dubna výpovědi. Na druhé pololetí by měl spolek získat dotaci přes 6,5 milionu korun. Příští týden ji projedná rada města a následně zamíří do zastupitelstva, které definitivně rozhodne.

 

Právě se děje

Další zprávy