4+4 dny v pohybu: Nazí tanečníci, adrenalin i živé podzemí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 10. 10. 2014 14:16
Jako obvykle festival oživí pozapomenutá místa v centru Prahy - letos to bude podruhé prázdný palác U Stýblů na Václavském náměstí a podzemí ÚLUV na Národní třídě.
More than naked.
More than naked. | Foto: 4+4 dny v pohybu

Praha - Nahé tanečníky, virtuální realitu, rozsáhlou výstavu Who is the Director? a další premiéry uvede od 10. do 18. října v Praze mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu.

Jako obvykle festival oživí pozapomenutá místa v centru Prahy - letos to bude podruhé prázdný palác U Stýblů na Václavském náměstí a podzemí ÚLUV na Národní třídě, kde se v březnu 1990 odehrál památný "čtyřpísňový koncert" Lou Reeda.

Mezi vrcholy festivalu určitě patří expozice čtyř desítek umělců, jejímiž kurátory jsou Krištof Kintera a Denisa Václavová, audiovizuální projekt Spam - Smrt Vladimíra 518, Ondřeje Anděry a Davida Vrbíka, one-man show amerického divadelníka Zachary Oberzana, provokativní a vtipný taneční duet o soužití Arabů a Židů, premiéru pouličního projektu divadla VOSTO5 na Václavském náměstí a dvanáctihodinový taneční maraton. Uskuteční se sympozium s třiceti uměleckými řediteli, dramaturgy a kurátory z celého světa.

"Společnou světovou premiéru ohlásily do Divadla Ponec soubory DOT504 a RootLessRoot Company," uvedl dramaturg Pavel Štorek a divadelní program označil za "kulturně-adrenalinový".

Pět zahraničních divadelních a tanečních inscenací v Divadle Archa nabídne podle něj reflexi aktuálních společenských témat, uvolnění a humor. Taneční program zahájí rakouská choreografka Doris Uhlich, přezdívaná jako "korpulentní tanečnice". V projektu nazvaném "more than naked" má dvacet naháčů spolu s autorkou v roli nahé DJky zbořit divácké představy o těle, tanci, nahotě i životě.

Podívejte se na ukázku z představení choreografa Jana Martense The Dog Days Are Over.
Podívejte se na ukázku z představení choreografa Jana Martense The Dog Days Are Over.

Jan Martens, výrazná osobnost mladé generace vlámských tvůrců, se po loňském pražském úspěchu představení Victor vrátí do Archy 12. října s choreografií, ve které jde o jediné: neuskákat se k smrti. V představení The Dog Days are Over osm tanečníků neúnavně skáče od začátku do konce, často na hranici transu a vyčerpání.

Izraelský choreograf Hillel Kogan přiveze inscenaci, kterou kritika označila za provokativně politickou, avšak nesmírně zábavnou. Proti sobě postavil dva tanečníky - jeden má na triku načmáranou Davidovu hvězdu, druhý na čele černý půlměsíc.

Podívejte se na trailer k představení Zachary Oberzana Tell Me Love Is Real.
Podívejte se na trailer k představení Zachary Oberzana Tell Me Love Is Real.

Festival uzavře 18. října v Arše americký divadelník Zachary Oberzan s filmově-divadelně-muzikálovou one-man show, v níž se humor mísí s tragédií a fikce se skutečností. Vrací se v ní do zimy roku 2012, kdy se ve stejnou dobu v různých hotelových pokojích předávkoval on a Whitney Houston. On přežil a diváky zavede na cestu ke svému uzdravení.

"Festival se letos vrátí v rámci projektu Místa činu do prázdného paláce U Stýblů, který každý den až do půlnoci oživí instalacemi, objekty, malbami, videi i site specific projekty čtyři desítky umělců," řekla dramaturgyně Denisa Václavová.

Palác U Stýblů.
Palác U Stýblů. | Foto: 4+4 dny v pohybu

Cílem je podle ní naplno využít potenciál tohoto pozoruhodného místa. Projekt Cros-sing time pozve diváky na pouť po zákoutích kolem Václavského náměstí, která oživí divadlem, hudbou a zpěvem soubor Stage Code, sbor La Grande Bande, dětský sbor Kampata a několik českých a mezinárodních performerů a hudebníků.

Projekt C.a.p.e. (Computer Automatic Personal Enviroment) belgických performerů Crew vyláká účastníky do virtuální reality, když jim rozdá video-brýle, sluchátka a laptop, aby si prožili věrný pocit pobytu "někde jinde". Světovou premiéru si tento projekt odbyl na Expu 2010 v Šanghaji.

Vstupenky do Divadla Archa, divadla Ponec a Studia Alta jsou k dostání na pokladně jednotlivých divadel a přes jejich rezervační systémy. Vstupenky do Paláce U Stýblů a ÚLUVu jsou k dostání v místě konání.

 

Právě se děje

Další zprávy