Divadlo na Fidlovačce povede podnikatel Koťátko. Balzerová zůstává členkou souboru

ČTK ČTK
3. 1. 2016 19:20
Novým ředitelem Divadla na Fidlovačce se od 6. ledna stane podnikatel Jan Koťátko. Podle něho v divadle nenastanou žádné dramatické změny. Dosavadní ředitelka Eliška Balzerová zůstane členkou souboru a bude prý mít hlavní slovo v rozhodování o repertoáru a o další činnosti divadla.
Divadlo letos začne hrát 12. ledna.
Divadlo letos začne hrát 12. ledna. | Foto: Fidlovačka

Praha - Do roku 2016 vstoupí pražské Divadlo na Fidlovačce s novými vlastníky a vedením v čele s ředitelem Janem Koťátkem. Nuselská scéna to oznámila na svých webových stránkách.

Novým ředitelem je podnikatel, který již dříve investoval do kultury. Odstupující šéfka Eliška Balzerová zůstane členkou souboru.

"Kdo z vás v loňském roce sledoval na Fidlovačce i dění mimo jeviště, zaznamenal informaci, že divadlo bude muset, v historii již potřetí, svou činnost ukončit. Posléze také informaci, že díky dvěma lidem divadlo neskončí a bude ve své činnosti pokračovat dál. Jsem jedním z těch dvou lidí," oznámil nový šéf na internetu a dodal, že jiné převratné změny v 95. roku existence Fidlovačky nenastanou.

"Nadále budete mít možnost spatřovat na našich jevištích své oblíbené herce v čele s Eliškou Balzerovou. Je a zůstává tváří Fidlovačky, nadále bude mít hlavní slovo v rozhodování o repertoáru a o další činnosti divadla," dodal ředitel Koťátko. Hlavním společným cílem je podle něj tvořit divadlo umělecky hodnotné a divácky atraktivní. Právě pracují na dramaturgickém plánu pro tento rok, slibují činohry i zpěvohry, komické i tragické.

Grantová komise za minulého vedení pražského magistrátu odmítla dát Fidlovačce finance. Dosavadní šéfka Eliška Balzerové už loni v březnu oznámila, že vedení této scény opustí. Nakonec sehnala dva mecenáše, kteří nuselské scéně pomohou a uvedla, že od 1. ledna ji ve vedení vystřídá kolega s tímto divadlem dlouho spjatý.

S oběma podnikateli, kteří investovali už dříve do kultury, spolupracuje Balzerová od října. Především jí šlo o to, aby divadlo i nadále hrálo a soubor zůstal pohromadě. "To se podařilo, nikdo neodešel," řekla dnes odstupující ředitelka s tím že Jan Koťátko se funkce ujme 6. ledna.

"Nově ustavená magistrátní komise koncem roku navrhla Fidlovačce udělit roční grant ve výši pěti milionů; vedení nuselské scény žádalo o 14 milionů. Návrh schválil magistrátní výbor pro kulturu. Konečné slovo bude mít v lednu nebo únoru rada a poté zastupitelstvo.

Fidlovačka byla po dvacetiletém chátrání a rekonstrukci znovu otevřena divákům 28. října 1998. Právě letos uplyne 95 let od vybudování a otevření této scény. Zprávu o jejím zachování uvítala na podzim městská část Praha 4; budovu má ve svěřeném majetku a souboru ji pronajímá. Od roku 2010 investovala do různých oprav objektu přes tři miliony korun a scénu podporuje každoročně prostřednictvím grantů. S novým ředitelem bude jednat o dalších opravách a zlepšení údržby.

V těchto dnech se na Fidlovačce nehraje. Rok 2016 zahájí 12. ledna reprízou Wilderovy Dohazovačky s Balzerovou v titulní roli. Do konce ledna se na hlavní scéně i Komorní Fidlovačce odehraje pětadvacet představení. "Zároveň začneme zkoušet novinky, s novým vedením se bavíme o šesti inscenacích," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy