Divadlem roku je ostravská Komorní scéna Aréna. O nejlepší inscenaci se podělila tři pražská divadla

ČTK ČTK
18. 3. 2018 21:20
Divadlem roku se na Cenách divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka), které se včera vyhlašovaly v pražském Paláci Akropolis, stala ostravská Komorní scéna Aréna . Nejlepšími inscenacemi byly díky shodnému počtu hlasů hned tři pražské projekty: Macbeth - Too Much Blood (Divadlo Na zábradlí), Deník zloděje (Divadlo Masopust) a Lucerna (Divadlo v Dlouhé).
Tomáš Vůjtek z ostravské Komorní scény Aréna si přebírá Cenu divadelní kritiky za uplynulý rok.
Tomáš Vůjtek z ostravské Komorní scény Aréna si přebírá Cenu divadelní kritiky za uplynulý rok. | Foto: ČTK

Divadlem roku 2017 podle divadelních kritiků je Komorní scéna Aréna, která zároveň zabodovala v kategorii Poprvé uvedená česká hra: uspěla se Smířením Tomáše Vůjtka v režii Ivana Krejčího. 

Titul Nejlepší inscenace roku získaly tři loňské projekty. Inscenace s názvem Macbeth - Too Much Blood podle scénáře a v režii Davida Jařaba Divadla Na zábradlí, Deník zloděje v Divadle Masopust v nastudování Jana Nebeského a také Jiráskova Lucerna v režii Hany Burešové v Divadle v Dlouhé.

"Skutečně zvítězily tři inscenace, které na základě mínění osmi desítek kritiků získaly shodný počet hlasů. Stalo se tak poprvé za 26 let existence této ankety," komentoval výsledky šéfredaktor pořádajícího časopisu Svět a divadlo Karel Král.

Ocenění za herecký výkon dostala Ivana Hloužková za výkon v adaptaci filmového scénáře Rainera Wernera Fassbindera Strach jíst duši v brněnské Redutě v režii Jana Friče a také Miloslav König za Deník zloděje.

Hloužková získala v této anketě cenu už potřetí. V polovině 90. let převzala cenu za titulní roli Maryši v brněnském Divadle Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka a o deset let později za výkon ve hře Tichý Tarzan v režii Anny Petrželkové na stejné scéně.

Cenu dostal i scénograf Kamil Bělohlávek za výpravu inscenace s názvem Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých v Naivním divadle Liberec.

Autorem nejlepší hudby minulého roku se stal Martin Dohnal za Deník zloděje Divadla Masopust. Ocenění Talent roku 2017 patří herečce a zpěvačce Evě Hacurové známé z pražského Divadla v Dlouhé.

Podle Krále se patnáct nominací vázalo na pražské scény, čtyři na brněnské, po dvou na ostravské a liberecké, jedna na ústeckou. "Hlasy v anketě dostalo 76 inscenací, 42 divadel a 39 poprvé uvedených českých her," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy