Dirigent Barenboim vrátil hudební cenu Echo, kterou získali rapeři s antisemitskými texty

ČTK ČTK
23. 4. 2018 18:35
Barenboim, který je sám židovského původu, texty obou raperů označil za antisemitské, nepřátelské vůči ženám, homofobní a obecně opovrhující lidmi.
Dirigent Daniel Barenboim.
Dirigent Daniel Barenboim. | Foto: Pražské jaro/Petra Hajská

Berlín - Své hudební ceny Echo vrátil kvůli ocenění údajně "jednoznačně antisemitského" rapového alba také světoznámý argentinsko-izraelský dirigent a klavírista Daniel Barenboim.

Pětasedmdesátiletý hudebník, který nyní působí jako hudební ředitel berlínské Státní opery Pod lipami, v pondělí oznámil, že rozhodnutí učinil společně se svými orchestry Staatskapelle Berlin a West-Eastern Divan Orchestra. Německý Spolkový svaz hudebního průmyslu (BVMI), který prestižní ocenění Echo uděluje, vyjádřil nad rozhodnutím Barenboima politování.

Barenboim je patrně zatím nejslavnější hudební osobností, která vrátila německé hudební ceny kvůli nedávnému ocenění raperů Kollegaha a Farida Banga za jejich album Jung, Brutal, Gutaussehend 3. Na něm jsou i songy s verši zjevně bagatelizujícími hrůzy holokaustu: "Mé tělo je vyrýsovanější než vězňů z Osvětimi" nebo "Udělej zas nějaký holokaust, přijď s Molotovovým koktejlem".

Barenboim, který je sám židovského původu, označil album za jednoznačně antisemitské, nepřátelské vůči ženám, homofobní a obecně opovrhující lidmi. "Musíme se svorně postavit proti takovým hlasům a nesmíme je ještě posilovat tím, že je vyznamenáme cenami a tím legitimizujeme," prohlásil Barenboim.

Ocenění raperské dvojice vyvolalo vlnu kritiky. Své hudební trofeje vrátil například rocker Marius Müller-Westernhagen, ale zejména osobnosti z oblasti klasické hudby, jako pianista Igor Levit nebo dirigent Christian Thielemann.

Barenboim získal ceny Echo Klassik mimo jiné v roce 2006 jakožto nejlepší dirigent a v roce 2012 za celoživotní dílo. Několikrát vystoupil také v Praze, loni zahájil s Vídeňskými filharmoniky 72. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

Spolkový svaz hudebního průmyslu dnes podle agentury DPA prohlásil, že toto rozhodnutí přijal s politováním, ale respektuje je. Nyní se však údajně soustředí na svou ohlášenou obnovu.

Německé ceny Echo jsou obdobou amerických ocenění Grammy a britských Brit Awards. Německá akademie ceny uděluje zvlášť v oblasti populární hudby, klasiky (Echo Klassik) a jazzu (Echo Jazz). Oceněné vybírá porota, která v případě ocenění v oblasti populární hudby dosud zohledňovala také prodejnost nahrávek i jejich umístění v žebříčcích.

 

Právě se děje

Další zprávy