Designblok dá šanci i mladým umělcům. Speciální instalaci pro festival vyrobí Maxim Velčovský

Hana Slívová Hana Slívová
26. 9. 2017 7:00
Letošní mezinárodní festival designu a módy Designblok, v pořadí už devatenáctý, uvede instalace 304 designérů, módních návrhářů a designérů šperku. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky tvůrců, moderované diskuse, divadlo a kreativní zpracování tématu jídlo v podání českých i zahraničních designérů. Designblok se koná na pražském Výstavišti od 26. do 30. října 2017.
Mehi nejtalentovanější studenty patří i Carlijn Veurinková z Holandska. Vystavovat bude na Designbloku.
Mehi nejtalentovanější studenty patří i Carlijn Veurinková z Holandska. Vystavovat bude na Designbloku. | Foto: Designblok

Pro festival Designblok, který kromě nábytku, svítidel nebo bytových doplňků představí i módu, šperky, dětské hračky či knihy, je důležité stavět vedle sebe významné světové designéry a mladé talenty z celé Evropy.

Držák kola od Martina Foreta
Držák kola od Martina Foreta | Foto: Designblok
Amanoriginal
Amanoriginal | Foto: Designblok
Vázy od Dominiky Petrtýlové
Vázy od Dominiky Petrtýlové | Foto: Designblok

"Na různých platformách se vedle sebe představí průmyslový design určený pro běžnou spotřebu a umělecký design, který je určený pro sběratele. V rámci soutěže Diploma Selection se pak představí třicet nejlepších evropských diplomových prací, Erste Premier Talent Display zase ukáže mladé české studenty," vysvětluje ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Openstudio, tedy levé křídlo Průmyslového paláce, bude patřit 169 designérům, studiím, školám a módním návrhářům. Výstavy a kolekce budou prodejní. V Openstudiu se otevře také diskusní platforma Reflex Stage, která celý týden naplní doprovodným programem tematických diskusí, přednášek a workshopů.

V Superstudiu pak návštěvníci najdou novinky firem. Letos obnovená tradiční sklářská značka Rückl vystaví novou kolekci broušeného skla od Ronyho Plesla, instalace firmy Brokis zaujme svítidly ve tvaru makronek od Lucie Koldové, BOMMA se pak účastní poprvé pod vedením nových uměleckých ředitelů.

Designbloku bude letos patřit i přilehlé Lapidárium Národního muzea. V tamním prostoru Art House bude k vidění 22 projektů na pomezí umění a designu od českých i zahraničních designérů.

Designér a profesor pražské UMPRUM Jiří Pelcl vystaví novou kolekci váz Symbióza, která kombinuje materiály a organické tvary skla. Studio LLEV uvede kolekci mýdlových objektů a Maxim Velčovský vytvoří speciální instalaci Štěstí ze skleněných střepů.

"Celý Designblok bude věnovaný tématu jídla. Střední hala se promění v Designérii, zážitkovou krajinu na téma jídlo, kterou pro letošní rok vytvořili Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková," říká kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek. "Designérie na sebe vezme podobu české cukrárny a nabídne návštěvníkům gigantické objekty ve tvaru známých pochoutek," dodává. 

Nemůžu si dovolit vymyslet produkt, který by se neprodával, takový pankáč být nemůžu, to si vynahrazuji ve volné tvorbě, říká designér Maxim Velčovský | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy