De Niro dal svůj život univerzitě

BBC, Hej
8. 6. 2006 11:00
Londýn - Všechno o filmech Roberta de Nira je ve stovce krabic, která míří na texaskou univerzitu. Co unikátního tam lze vyhrabat?

Herec věnoval texaské univerzitě rozsáhlou sbírku předmětů ze svých filmů. Sbírka obsahuje přes tři tisíce kostýmů i propriet ze snímků jako Zuřící býk či Lovec jelenů.

V kolekci jsou i opravdové kuriozity: Třeba pravá licence, kterou de Niro využíval při přípravě na roli Travise Bickleho ze slavného snímku Taxikář, jenž mu vynesl oscarovou nominaci.

De Nirovy poznámky z natáčení Zuřícího býka
De Nirovy poznámky z natáčení Zuřícího býka | Foto: Harry Ransom Centre

Ve stovce krabic jsou i opoznámkované scénáře, fotografie z natáčení i korespondence s kolegy, třeba s režisérem Martinem Scorsesem. Kolekce je tak rozsáhlá, že k její dopravě na univerzitní půdu je třeba čtyř nákladních vozů.

"Ve svém rozsahu a záběru ta sbírka vzbuzuje úctu," říká kurátor univerzity Steve Wilson. "De Niro je známý tím, že před každou rolí si provádí pečlivý průzkum, a všechen materiál z jeho příprav na natáčení je právě v té kolekci," dodává.

Taxikářská licence Roberta de Nira
Taxikářská licence Roberta de Nira | Foto: Harry Ransom Centre

Archiv bude schraňovat univerzitní Centrum Harryho Ransoma a po katalogizaci bude přístupný pro výzkum. "Z toho archivu jsme nadšeni," těší se ředitel centra Thomas Stanley. "Studenti i veřejnost si to rozhodně užijí."

"Důležité je, že díky Centru Harryho Ransoma bude ten materiál přístupný studentům i veřejnosti," uvádí sám de Niro ve svém tiskovém prohlášení.

V roce 1957 založené Centrum Harryho Ransoma při texaské univerzitě schraňuje i pozůstalost po herečce Glorii Swansonové, spisovateli Normanu Mailerovi či producentovi filmu Jih proti Severu Davidu O. Selznickovi. 

 

Právě se děje

Další zprávy