Davy lidí mrznou od rána u Slavkova

Richard Klíčník
3. 12. 2005 12:00
Slavkov - Ke Slavkovu míří od rána davy lidí. V jednu hodinu tady začne rekonstrukce Bitvy tří císařů, ke které tu došlo před dvěmi sty lety.  
Posilňují se i vojáci
Posilňují se i vojáci | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Akce je připravena relativně důkladně, dálnice je zúžena (a ucpána přijíždějícími), aby měli návštěvníci kde parkovat, jezdí kyvadlová doprava zdarma. K tomu dnešní počasí s teplotou kolem nuly docela odpovídá počasí, jaké zažili vojáci roku 1805. Jen sněhu bylo tenkrát méně.

Ten zatím drží, na exponovaných místech je posypán slámou a koňským trusem, který je s grogem a klobásami to jediné teplé na celém místě. Pořadatelé možná podcenili množství odpadkových košů, které zřejmě nebudou stačit svátečním jedlíkům párků a vuřtů.

Pořadatelé připravili desítky stánků s rukodělnými předměty a občerstvením, ale nenajdete mezi nimi nic, co by nebylo k dostání na každé podobné akci. Za zmínku stojí snad jen cínoví vojáčci, kteří mají ze všech období nejpestřejší uniformy.

Jejich prodej není tak obvyklý, přece jen gotických hradů je u nás více než bojišť z napoleonských válek, proto si sběratelé Slavkov užívají. K vidění jsou figurky od těch malovaných sériově až po malá umělecká díla s dokonalými detaily. Před bitvou se cínoví vojáčci těší podobné popularitě jako jejich živé protějšky.

 

Právě se děje

Další zprávy