Danny DeVito je ve Varech. A sype vtipy z rukávu

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2007 19:00
Co DeVito prozradil o Formanovi a Douglasovi?

Karlovy Vary - Hvězdným hostem a hned i miláčkem festivalu se stal herec, producent a režisér Danny DeVito. Do Varů dorazil odpoledne. "Prahu jsem ještě neviděl, ale snad se tam ještě někdy podívám," prohlásil na uvítanou.

Ve Varech stráví dva dny, zítra tu spolu s režisérem Jakem Paltrowem (velmi podobným své slavnější sestře Gwyneth) uvede soutěžní a zároveň závěrečný film festivalu, komedii Hezké sny. Na sobotním závěrečném večeru také převezme Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Na páteční podvečerní tiskovku s novináři dorazil DeVito v dobrém rozmaru a s kšiltovkou ozdobenou nápisem Always Sunny. Na tiskovce téměř neustále vtipkoval a vyprávěl historky, třeba o tom, jak si pro natáčení Války Roseových nakoupil hromadu knih o rozvodech, či o setkání s policistou, který ho zastavil za to, že řídí auto a zároveň se holí.

Ve filmu Hezké sny si zahrál odborníka na lucidní snění, který hlavnímu hrdinovi radí, jak se prosnít ke štěstí a ke krásné Anně. Sám prý snívá o zeleném potahu pokrytém květinami, či o lednici ve sklepě;  dříve prý sníval o ženách.

"Mí přátelé v šestnácti snili o autech, oceánu či o lese ale proč proboha, když můžete snít o ženách?"

Režisér Jake Paltrow se ke slovu díky zájmu o hollywoodskou superstar skoro nedostal, nakonec aspoň zavzpomínal na spolupráci se svou sestrou: "Ta spolupráce byla profesionální a nelišila se od spolupráce s jinými herci. Máme dobrý vztah a všechno si říkáme na rovinu," řekl. Krom Dannyho DeVita a Gwyneth Paltrowové do filmu obsadil i Penelope Cruzovou.

Akreditační cedulka byla pro DeVita připravena již několik dní předem.
Akreditační cedulka byla pro DeVita připravena již několik dní předem. | Foto: Ondřej Besperát

Do Varů přijel Danny DeVito i díky přátelství s Milošem Formanem. Jednou z jeho prvních rolí byla ta z Přeletu nad kukaččím hnízdem, zahrál si i v jeho Muži na Měsíci.

"Je to můj velký přítel a dobrý člověk. A zapálený Čech," dodal o režisérovi, jehož tvorbu obdivuje - stejně jako filmy Woodyho Allena, Stanleyho Kubricka či Martina Scorseseho. "Ale mně se líbí filmy z celého světa, nejspíš i ty z Bollywoodu," dodal.

Danny DeVito proslul nejen jako herec, ale i jako režisér a producent. "Režírování mě baví, je to skoro tak dobré jako špagety," řekl na tiskovce. Je autorem právě zmíněné komedie Válka Roseových, do které obsadil dalšího přítele, herce Michela Douglase.

"Scénář Války Roseových jsem našel na zemi v autě, všechny jsem prosil, abych to mohl režírovat," vzpomíná.

Herec Danny DeVito na tiskové konferenci v hotelu Thermal.
Herec Danny DeVito na tiskové konferenci v hotelu Thermal. | Foto: Ondřej Besperát

S Douglasem jsou přáteli už od 60. Let. "Také jsme spolu bydleli, měl vždycky úžasně složené oblečení ve skříni a dobře se staral o domácnost," dodává.

Známá je i DeVitova spolupráce s Arnoldem Schwarzeneggerem: spolu natočili filmy Dvojčata či Junior, další spolupráci zhatila svalovcova politická dráha. "Arnolda kousl upír politiky. O politice se spolu i bavíme, ale moc se neshodneme. I když pro Kalifornii odvádí dobrou práci."

"Moji prarodiče byli z Itálie, ale italsky umím asi tak jako řezníci. Ale stejně jako Italové zbožňuju jídlo, je to na mě ostatně vidět," dodal DeVito s tím, že miluje špagety a za svou postavičku se rozhodně nestydí.  "Producenta, který by mi řekl, že bych pro nějakou roli měl být o dvacet centimetrů vyšší, bych rovnou vyhodil."

 

Právě se děje

Další zprávy