Da Vinciho kód: už jen čekání na verdikt

BBC, ČTK
21. 3. 2006 12:00
Londýn - Soudní proces, v němž Dan Brown čelí obvinění z plagiátorství, v pondělí skončil. Obhajobě vadí, že nevypovídala autorova manželka.
Vyhraje žalobce Michael Baigent...
Vyhraje žalobce Michael Baigent... | Foto: ČTK

Verdikt ohledně obžaloby autora Da Vinciho kódu však možná bude znám až za několik týdnů. Soudce Peter Smith vyjádřil naději, že k němu dospěje do Velikonoc. Každopádně verdikt vyhlásí do konce stávajícího soudního údobí, tedy do 13. dubna.

Důvod žaloby

Dan Brown popírá, že by ve svém bestselleru kopíroval knihu Svatá krev a svatý grál autorů Michaela Baigenta a Richarda Leigha. Obhájce obou autorů Jonathan Rayner James nicméně v závěrečné řeči uvedl, že Brown se soudem "nespolupracoval" a že by se na jím předložené důkazy mělo pohlížet s "hlubokým podezřením".

Baigent s Leighem žalují nakladatelství Random House, které obě knihy vydalo. Tvrdí, že Brown okopíroval témata z jejich faktografické studie.

... nebo bestsellerista Brown?
... nebo bestsellerista Brown? | Foto: Reuters

Jejich případné vítězství by podle některých zdrojů mohlo minimálně oddálit premiéru filmové adaptace bestselleru s Tomem Hanksem v hlavní roli. Další hlasy říkají, že právě film stojí za jejich žalobou. Každopádně prodělat nemohou - už soud vyvolal o jejich knihu opětovně velký zájem.

Nemá ráda publicitu

Obě knihy se zabývají teorií, že se Ježíš oženil s Maří Magdalénou, že spolu měli dítě a že jejich pokrevní linie přežívá dodnes.  Podle Jamese, který zastupuje autory knihy Svatá krev a svatý grál, prý Dan Brown tvrdil, že knihu jeho klientů poprvé četl až ve chvíli, kdy byl Da Vinciho kód v pozdní fázi přípravy.

"Téměř vůbec si nepamatoval věci související s načasováním," sdělil James londýnskému Nejvyššímu soudu.

"Musel se přemáhat, aby si vybavil věci staré jeden rok, a jen zřídkakdy si vzpomněl na události staré měsíc. Jeho celkový přístup ke křížovému výslechu charakterizovala neochota spolupracovat."

Podle Jamese během procesu Brown přiznal, že sběr látky na román za něj z velké části prováděla manželka Blythe, která však u soudu nevypovídala. "Byl to klíčový faktor, jenž mohl odhalit závislost na Svaté krvi a svatém grálu i míru, do jaké se (Brownova choť) o tuto knihu opírala. Možná proto před soudem nevystoupila," uvedl James.

Brown podle něj tvrdil, že jeho manželka nemá ráda publicitu, a on ji proto nechce zatahovat do soudní pře. Advokát tedy navrhoval, aby poskytla výpověď prostřednictvím videokonference nebo učinila svědecké prohlášení.

Brown trvá na tom, že ani on, ani jeho manželka a asistentka Blythe nepoužili během příprav na sepsání jeho bestselleru knihu Svatá krev a svatý grál. Připustil, že toto dílo využíval ve fázi, kdy již svůj román psal, ale zdůraznil, že k němu přistupoval jako k jednomu z několika zdrojů a nekopíroval jeho ústřední témata.

 

Právě se děje

Další zprávy