ČT ukáže, jak je to krásné v hypermarketu

Hej
29. 3. 2007 9:00
Praha - Den, kdy jste nebyli nakupovat, považujte za ztracený, říká Viliam Klimáček. Jeho divadelní hru Hypermarket právě adaptuje Česká televize.
Klimáčkův Hypermarket v ostravském divadle
Klimáčkův Hypermarket v ostravském divadle | Foto: Aktuálně.cz

Slovenský dramatik je sedminásobným držitelem Ceny Alfréda Radoka a momentálně nejhranějším slovenským autorem u nás.

První klapka volné televizní adaptace jeho hry padne ve čtvrtek v hotelu Havířov, natáčet se bude až do začátku května převážně v Havířově a okolí. Do vysílání půjde Hypermarket na konci roku.

Hru u nás poprvé inscenovalo pražské Národní divadlo před třemi lety na své letní scéně zvané Bouda.  Inscenace výrazné nadšení nevzbudila, ale recenze vyzdvihovaly komediální lehkost předlohy i s nadsázkou servírovaná protikonzumní klišé; Klimáček si za Hypermarket odnesl v roce 2002 druhé místo v Radokově soutěži.

Klimáčkův Hypermarket v ostravském divadle
Klimáčkův Hypermarket v ostravském divadle | Foto: Aktuálně.cz

Příběh Hypermarketu se soustředí na několik postav, které symbolizují současný životní styl.  "Objevují se v těch hypermarketech krásní lidé," říká Klimáček. Slova  vystudovaného chirurga z divadla GUnaGU je nutno brát vážně, jen není jasné kdy.

"Já netvrdím, že jsou a musí být spokojení, určitě mají své problémy, ale nejsou na nich vidět. Na pohled jsou krásní a nějakým způsobem klidní, vyrovnaní, když tak brouzdají labyrintem regálů."

Kulisový svět obří velkoprodejny obývá pět postav: prodavačka, která se stala prostitutkou, manažer obchodu a jeho žena herečka, její matka a bývalý estébák, kdysi nasazený na Václava Havla. Ti všichni se jednoho dne potkávají v hypermarketu všichni touží "tady, v místě, kde je všechno na prodej, najít své štěstí".

Hlavní roli Iana si ve filmu zahraje David Švehlík, v dalších se objeví režisér Miroslav Krobot známý ze Zelenkových Příběhů obyčejného šílenství, Barbora Vyskočilová, Jana Marková a Anna Cónová.

Film natáčí televizní studio Ostrava. Režíruje Janusz Klimsza, který už divadelní hru nastudoval v ostravském divadle Petra Bezruče.  "Klimáčkův humor je vtipný, což je nevídané," říká o svém autorovi. "Jeho zápletky jsou absurdní a pravdivé. Jako zenové kóany."

 

 

Právě se děje

Další zprávy