Connery dostane cenu za filmové dílo

RiK, ČTK
11. 11. 2005 14:28
Los Angeles - První a podle některých názorů nejlepší představitel agenta 007 Jamese Bonda, nyní už pětasedmdesátiletý Sean Connery, dostane za celoživotní hereckou práci prestižní cenu Amerického filmového ústavu (AFI).

Jak bylo oznámeno v Los Angeles, cena bude Connerymu předána během galavečera příští rok v červnu. "Sir Sean Connery je mezinárodní filmovou ikonou," prohlásil předseda svazu filmových umělců Howard Stringer. "Jeho umělecká kariéra je ještě neobvyklejší než postavy Jamese Bonda, které ztvárnil," dodal.

Rodilý Skot Connery, který byl v Británii za svou práci povýšen do šlechtického stavu, vytvořil v letech 1962 až 1983 postavu "agenta Jejího Veličenstva" sedmkrát. V roce 1987 získal Connery Oskara za vedlejší roli ve filmu Nedotknutelní. Ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava si zahrál otce hlavního hrdiny ztělesňovaného Harrisonem Fordem, v roce 1990 velitele sovětské ponorky Rudý říjen. Jeho zatím posledním filmem je Liga výjimečných z roku 2003.

Cena AFI bude příští rok udělena již po 34. Letos ji získal tvůrce Hvězdných válek George Lucas. Mezi dřívější oceněné patří hollywoodské hvězdy jako Meryl Streepová, Robert De Niro, Alfred Hitchcock a Steven Spielberg.

 

Právě se děje

Další zprávy