Colours of Ostrava až příští rok. Velké české festivaly v létě kvůli epidemii nebudou

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 4. 2020 20:48
Festival Colours of Ostrava letos kvůli epidemii koronaviru a opatřením proti jeho šíření nebude. Pořadatelé ročník přesouvají na rok 2021. Vstupenky zůstávají v platnosti. Stejný osud s největší pravděpodobností potká i taneční festival Beats for Love.
Festival Colours of Ostrava navštěvují desítky tisíc lidí a řadí se mezi největší v Česku.
Festival Colours of Ostrava navštěvují desítky tisíc lidí a řadí se mezi největší v Česku. | Foto: Libor Fojtík

Festival Colours of Ostrava se tak uskuteční až od 14. do 17. července 2021, kdy bude opět s rozsáhlým programem v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. Na stejný termín se přesouvá i mezinárodní fórum Meltingpot, které se koná po boku festivalu na stejném místě.

"Přišla rána, kterou jsme bohužel očekávali. Čekali jsme, že nás nemine. Zázrak, že by Česko postupovalo jinak než jiné země v Evropě, se nekonal. Pro nás to je obrovská tragédie. Fanouškům ale vše vynahradíme, jen si na náš vysněný program budou muset počkat o rok déle," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Dodává, že pořadatelé už s vystupujícími o přesunu na příští rok jednají. "S kapelami jednáme a máme pozitivní zprávy, je velká snaha posunout koncerty na příští rok. Konkrétní ale nyní být nemůžu," vysvětluje.

Holušová by uvítala zákon, podle kterého by pořadatelé nemuseli hned vracet vstupenky a ty by sloužily jako poukázky na další ročníky. "Je to trochu naše ochrana. Kdyby se fanoušci rozhodli nebýt našimi fanoušky a chtěli by všichni peníze hned, tak už v Česku žádný festival příští rok nebude," míní Holušová, podle níž stejně jako v jiných oblastech i pořadatelé festivalů potřebují solidaritu. "Potřebujeme, aby fanoušci vydrželi s námi. V případě, že někdo bude čelit existenčním problémům, budeme se snažit najít rychlé individuální řešení," dodává Zlata Holušová.

Další festivaly čekají na oficiální zanesení rozhodnutí

Ředitel tanečního festivalu Beats for Love Kamil Rudolf už před časem řekl, že s variantou přesunu na rok 2021 pracují. Po čtvrtečním vyjádření ministra kultury Lubomíra Zaorálka toto vyjádření nerozšířil. "Informaci, kterou mám nyní jen zprostředkovanou, beru na vědomí. Budeme ale chtít oficiální stanovisko vlády a pak zaujmeme sami oficiální stanovisko. V příštích dnech vydáme oficiální stanovisko," uvedl Rudolf.

Naopak pořadatelé festivalu Mighty Sounds plánovaného v Táboře na 10. až 12. července zatím ročník oficiálně neruší. Mluvčí akce Markéta Štechová říká, že mají připravené možné scénáře. "Čekáme, až bude to nařízení někde oficiálně zaneseno. Oficiálně festival zatím nerušíme. Moment, kdy dojde k jeho zrušení - a pracujeme na přesunu na rok 2021 -, se blíží, ale nechci to ještě potvrzovat," doplňuje Štechová.

Na akci, kam loni přijelo 11 tisíc lidí, hraje kolem 80 procent kapel ze zahraničí a diváci z ciziny tvoří třetinu návštěvníků. Deset procent z rozpočtu na honoráře umělcům již organizátoři vyplatili na zálohách.

"Myslím si, že to bylo už dlouho jasné. Červen a červenec byl jasný a nad srpnem visel otazník, ale my jsme s tím počítali, věděli jsme, že se stahují mračna," říká pořadatel festivalu Trutnoff Martin Věchet. Nejstarší český letní multižánrový festival se naposledy konal roku 2016 v Trutnově, letos se měl poprvé přesunout do Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy