Colombo, komisař Rex i major Zeman. Slavné detektivy představuje výstava v Letohrádku Mitrovských

ČTK ČTK
23. 1. 2017 14:23
V brněnském Letohrádku Mitrovských probíhá až do 19. března výstava Slavní detektivové na stopě zločinu, která představuje tehdejší kostýmy i fotky známých vyšetřovatelů. Návštěvníci tak uvidí detektivy jako Sherlock Holmes, Hercule Poirot a slečna Marplová nebo četníka Arazíma.
Peter Falk jako Colombo
Peter Falk jako Colombo | Foto: ČTK

Dobové kostýmy a fotografie slavných detektivů, jako jsou Hercule Poirot, Sherlock Holmes nebo četník Karel Arazím, si mohou návštěvníci prohlédnout na výstavě Slavní detektivové na stopě zločinu, která je od soboty přístupná v brněnském Letohrádku Mitrovských. Výstava potrvá do 19. března.

Výstava zahrnuje detektivy od začátku 20. století až po současnost. Mezi těmi nejslavnějšími jsou zastoupeni například Sherlock Holmes Arthura Conana Doyla, vyšetřovatelé Hercule Poirot a slečna Marplová Agathy Christie, detektiv Columbo nebo komisař Rex.

Z československé scény výstava představuje mimo jiných četníka Arazíma z Četnických humoresek nebo majora Zemana. Součástí expozice je výstava Rada Vacátko zasahuje aneb Hříšní lidé města pražského, která byla například loni ve Znojmě.

Návštěvníci se také dozvědí zajímavosti o autorech detektivek. "Podařilo se nám zapůjčit originální scénář jednoho dílu seriálu Hříšní lidé města pražského autora Jiřího Sequense staršího," uvedl organizátor výstavy Petr Lukas. Ve scénáři jsou Sequensovy osobní vpisky a k vidění jsou i jeho brýle. Mimo to jsou vystavené interiérové doplňky a připraveno je několik interaktivních úkolů pro děti i dospělé. Výstava je přístupná od středy do neděle, v březnu bude otevřená také v úterý.

Letohrádek Mitrovských dal v roce 1779 postavit hrabě Antonín Mitrovský. Sloužil jako letní odpočinkové sídlo. Dnes se v něm pořádají výstavy a kulturní akce. Loni hostil například výstavu Dracula a ti druzí nebo Svět stavebnic a kostek. Letošní výstavy budou zaměřené hlavně na děti.

 

Právě se děje

Další zprávy