Cirk La Putyka spojil síly s kolegy ze Rwandy. Společnou práci představí na Letní Letné

Hana Slívová Hana Slívová
14. 7. 2017 11:25
Unikátní projekt, v němž se pod jedním šapitó sejdou akrobaté, tanečníci, herci a muzikanti ze Rwandy, České republiky a Kanady, představí na Letní Letné český soubor Cirk La Putyka. Premiéra hry Hit, Tell the Difference se uskuteční 17. srpna a zahájí tak Festival české novocirkusové tvorby na Letní Letné. Festival bude do 3. září, představení se bude hrát pouze na Letné, a to sedmkrát. Lístek stojí 590 Kč.
Rwandští akrobati, se kterými se spojil Cirk La Putyka.
Rwandští akrobati, se kterými se spojil Cirk La Putyka. | Foto: Future Vision Acrobat

Hit, Hit, Tell the Difference je projekt o kulturních nárazech a o nárazech poetik Cirku La Putyka a rwandské skupiny Future Vision Acrobat. Vznikal v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Rostislav Novák mladší i s částí souboru zkoušel spolu s rwandskými artisty a umělci.

"Byl to pro mne jeden z nejsilnějších životních zážitků. Potkal jsem lidi, jejichž osudy jsou neuvěřitelně zajímavé, silné, radostné i bolestné. Potkal jsem děti i dospělé, kteří mají talent od Boha. Byl jsem okouzlen krásou rwandské přírody, byl jsem fascinován tím, jak vysoko dokážou akrobaté ze Rwandy skákat," vzpomíná.

Foto: Cirk La Putyka

"Do Prahy přijede deset umělců ze Rwandy, někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří flyeři, někteří akrobaté. Ti se potkají s členy Cirku La Putyka a jejich hosty."

Na jevišti návštěvníci uvidí i nejlepšího českého skokana na trampolíně Naima Ashaba. Hudbu pro projekt skládá frontman skupiny Walk Choc Ice Jan Křížek a člen Blue Effect společně s kmenovým zpěvákem Cirku La Putyka Andrejem Rádym.

K projektu vzniká také dokumentární film, který půjde do kino distribuce v roce 2018. Ukázky z filmu budou k vidění již na letošním ročníku festivalu Letní Letná, kde se bude zároveň točit i další materiál dokumentu.

Foto: Cirk La Putyka

Hit Cirku La Putyka není jedinou premiérou v rámci Festivalu české novocirkusové tvorby na Letní Letné.

Nové představení Kolaps uvede novocirkusový soubor Losers Cirque Company. S pražskou premiérou představení Hrdinky míří na Letnou také vzdušné akrobatky z Cirkusu TeTy. Dámy opět předvedou neobvyklé formy visuté akrobacie společně s prvky fyzického divadla. Vážné téma pojaté s nadsázkou si pro své představené Hello, Polly! pak zvolilo české Duo Hand to Violin. Premiéra proběhne právě na Letné.

 

Právě se děje

Další zprávy