Bývalý baskytarista kapely Chinaski Jiří Seydler povede činohru v opavském divadle

ČTK ČTK
7. 3. 2017 15:49
Jiří Seydler doposud působil jako umělecký ředitel Karlovarského městského divadla. Opavskou činohru přebírá po dramaturgyni Alžbětě Matouškové. Režíroval již více než 90 divadelních titulů.
Režisér Jiří Seydler, nový vedoucí opavské činohry.
Režisér Jiří Seydler, nový vedoucí opavské činohry. | Foto: ČTK

Opava - Činoherní soubor opavského divadla povede režisér Jiří Seydler. Sedmačtyřicetiletý absolvent DAMU a nynější umělecký ředitel Karlovarského městského divadla v minulosti byl baskytaristou kapely Chinaski. Informaci sdělila pracovnice divadla Jana Reichelová.

Jako režisér spolupracoval Seydler s Českou televizí, TV Nova a Českým rozhlasem. Slezské divadlo nemělo šéfa činohry déle než rok, kdy byl Seydlerův předchůdce Zdeněk Černín odvolán. Personální změny na této pozici začaly v roce 2015 po červencovém jmenování operního režiséra Karla Drgáče ředitelem divadla. Ten po svém nástupu odvolal tehdejšího šéfa činohry Romana Groszmanna a na jeho místo jmenoval Zdeňka Černína.

Soubor dočasně vedla dramaturgyně

Drgáč ale ve funkci nebyl dlouho. V říjnu 2015 jej opavští radní odvolali. Důvodem byly spory s většinou zaměstnanců. Vzápětí ve funkci skončil i Černín. Déle než rok soubor dočasně vedla dramaturgyně činohry Alžběta Matoušková.

V lednovém výběrovém řízení uspěl Seydler. "Přesvědčil zejména bohatou praxí nejen v divadelním provozu, ale i v televizi a rozhlasu. Zdůrazňuje racionální přístup k vedení divadla, podporu otevřeného dialogu s divákem, potřebu citlivého přístupu k dramaturgii a snahu o rozvíjení spolupráce se školami, zároveň chce usilovat o co nejvýraznější propojení divadla s městem a jeho obyvateli," řekla Reichelová.

V divadlech režíroval Seydler 90 titulů

Seydler je absolventem DAMU, obor režie. Několik let působil ve Východočeském divadle v Pardubicích.

Posledních šest let byl uměleckým šéfem činohry v Karlovarském městském divadle. V českých i slovenských divadlech režíroval kolem 90 titulů všech žánrů.

V letech 1990 až 1996 vystupoval se skupinou Chinaski jako baskytarista. Spolupracuje s pražskou nahrávací společností Audiostory, kde připravuje tituly mluveného slova s hlasy významných herců.

 

Právě se děje

Další zprávy