Cena Jindřicha Chalupeckého jde do Finále. Čím letos zaujme?

Cena Jindřicha Chalupeckého jde do Finále. Čím letos zaujme?
Upravil stávající galerijní paneláž, vyřezal do ní kruhové otvory a umístil je zrcadlově proti sobě po stranách. Ráno se v jednom otvoru objeví vycházející slunce, během dne putuje nad proskleným stropem galerie a večer zapadá v otvoru na druhé straně. Autor obrací divákovu pozornost od přemíry artefaktů, které galerie nabízí, směrem ke kráse, na niž už divák zapomněl, a symbolicky poukazuje na pomíjivost umění.
Dominik Lang je ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého už potřetí. Podle poroty je jedním z nejzajímavějších mladých umělců v České republice i na mezinárodní scéně. Ve svých instalacích uvažuje nad modernistickou tradicí a kombinuje ji se současnými způsoby prezentace.
Pro výstavu Expanded Anxiety ve vídeňské Secession připravil Dominik Lang několik děl, v nichž se interpretuje prvky kubistického sochařství a architektury. V titulní instalaci rekonstruuje slavnou sochu Úzkost (1911-1912) od Otto Gutfreunda v rozšířené podobě speciálně přizpůsobené výstavnímu prostoru, který umožňuje návštěvníkům zažít sochu novým způsobem.
Z výstavy Expanded Anxiety ve vídeňské galerii Secession.
Foto: Cena Jindřicha Chalupeckého 2013
Kultura Kultura
27. 9. 2013 15:01

Výstava pěti finalistů soutěže o cenu Jindřicha Chalupeckého s názvem Finále 2013 potrvá do 1. prosince, mezinárodní porota během jejího trvání vybere letošního laureáta, kterého vyhlásí v místě výstavy 15. listopadu. Vybranými finalisty za rok 2013 jsou Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Dominik Lang, Václav Magid a Richard Nikl. Podívejte se na jejich expozici ve Veletržním paláci i na další ukázky jejich děl. Výstava finalistů se letos nově koná společně se samostatnou výstavou loňského laureáta Vladimíra Houdka. Samostatná výstava ve velké galerii je pro laureáty hlavní odměnou za vítězství v předešlém ročníku. Cílem uspořádání obou výstav najednou je ukázat posledního laureáta, který měl rok času na přípravu, v konfrontaci s těmi, kteří na cenu teprve aspirují. Houdek v rámci výstavy Hmota z délky ohybu představuje sérii abstraktních obrazů.

 

Právě se děje

Další zprávy