Český slavík živě: Karel Gott s tak dobrým výsledkem opět nepočítal. Sál tleskal Ortelu i Kubišové

Přenos skončil
Anketu popularity tuzemských zpěvaček, zpěváků a skupin, postavenou na hlasech od fanoušků, uspořádal časopis Mladý svět poprvé v roce 1962. První ročník ovládl Waldemar Matuška. Po rozpadu Československa se anketa pět let nekonala, od roku 1999 nese jméno Český slavík Mattoni. V nominacích se čas od času objeví obskurní skupiny nebo zpěváci, které do finále vynesou sešikovaní (facebookoví) fanoušci, jedno ale zůstává: popularita Karla Gotta. I letos tak obhájil první místo. Ani další kategorie letos překvapení nepřinesly - první příčky tradičně obsadily Lucie Bílá a skupina Kabát.
Karel Gott má 42. Českého slavíka.
Karel Gott má 42. Českého slavíka. | Foto: ČTK
Přenos skončil
22:55:00

Děkujeme, že jste náš on-line sledovali, doufáme, že z toho večírku nemáte zdravotní újmu, a přejeme vám dobrou noc s hezkou písničkou. 

Ne bombu ne

Video: Bionaut TV / YouTube
22:52:00

Výsledky Českého slavíka 2017

Celková vítězka:
Lucie Bílá
Zpěváci: 1. Karel Gott, 2. Michal David, 3. Tomáš Ortel
Zpěvačky: 1. Lucie Bílá, 2. Ewa Farna, 3. Lucie Vondráčková
Skupina: 1. Kabát, 2. Ortel, 3. Chinaski
Objev roku: Mirai
Nejstreamovanější skladba: Když nemůžeš, tak přidej (Mirai)
Skladba Rádia Impuls: Když nemůžeš, tak přidej (Mirai)
Slavíci bez hranic: No Name

Foto: ČTK
22:42:00

Marta Kubišová zpívá Modlitbu pro Martu a v kontextu celého večera to působí jak z jiného světa. 

Zloba, závist, zášť, strach a svár ty ať pominou - zpívají si i fanoušci Ortelu? 

22:38:00

Přišla Marta Kubišová, přebírá speciální cenu. Sál jí tleská vestoje. Škoda, že ten stejný sál před tím tleskal skupině Ortel. 

22:36:00

Celkovou vítězkou se s celkovým počtem 41 302 hlasů stala Lucie Bílá, již vyhlásil Karel Gott, kterého před tím vyhlásila Lucie Bílá.

Ta se teď cítí jako "dvacítka" (narážka na počet Slavíků). Publiku vzkázala, ať se v tomto světě nezblázní. 

Foto: ČTK
22:34:00

Karel Gott poděkoval ve stylu povolební a oscarové děkovačky. Zaujalo zejména poděkování malým dcerám, které se s Gottem učí písně Adama Michny. 

22:30:00

Karel Gott. Zlatým slavíkem pro rok 2017 se stává Karel Gott. 42. vítězství. Karel Gott se raduje a jde si cenu převzít. 

22:24:00

Druhé místo obsadil Michal David. "Teď je to už naštěstí pravda," říká předávající Lucie Borhyová. Naštěstí? 

22:20:00

Cenu pro třetího zpěváka přišla předat herečka Jitka Schneiderová. Opakovanou Sokolovu narážku na to, že je opilá (není), rázem přehlušuje zpráva, že cenu má dostat Tomáš Ortel. 

Přichází dalajláma Matonoha a nabízí, že cenu spolu s Kazmou doveze Ortelu do Plzně. 

"Chlapci, my vám ty medaile přivezeme, a věřím, že předání z mých rukou povede k zamyšlení, že bojovat se dá i písní o lásce, jakou bojuje třeba Dan Hůlka nebo duo Yamaha." 

Sál se směje, sál tleská, nikdo nepíská, neprotestuje, neodchází. 

22:15:00

Objevem roku, což je kategorie, do které se dalo hlasovat ještě během přenosu, se stala… skupina Mirai. Ano, když nemůžeš, tak přidej. 

Mirai mají svůj den, možná i rok. Dnes získali tři Slavíky. Fanouškům tančí vítězný tanec, sál tleská. 

Foto: ČTK
22:07:00

Pamatujete si, jak před pěti leti přišel Daniel Landa na předávání Českého slavíka s kohoutem

Foto: ČTK
21:58:00

Všechno je relativní. Kdo by to byl řekl, že proslovy Lucie Bílé, skupiny Kabát nebo vánoční písnička Ewy Farne budou to nejnormálnější na slavíkovské ceremonii?

21:53:00

Nejstreamovanější českou skladbu vyhlašuje Kazma a dělá humor: k pultíku volá Michala Davida. David dostane místo ceny Kazmu v krabici a sám vyhlášuje toho pravého vítěze. Je jím skupina Mirai s písní Když nemůžeš, tak přidej. Ta již tento večer bodovala. 

Kazma je k vyzvednutí na vrátnici. 

21:49:00

Jakub Děkan zpívá svou písničku o dědovi, jmenuje se Děda

21:44:00

Vzkaz pro fanoušky skupiny Ortel

ale motorky taky dobrý

Zveřejnil(a) Ortel Memes dne 03. Červenec 2017
21:43:00

Ondřej Sokol si na pódium přivedl psy. Inspirace: Televarieté s pudlíky. 

21:33:00

První místo vyhlašuje Marta Jandová. Je to Kabát. 

21:31:00

Tomáš Matonoha přišel druhou kapelu vyhlásit v kostýmu dalajlámy. Přijel prý z natáčení hudebního klipu. S aktuální pleškou bude hrát i Vladimira Putina, který na přání dalajlámy nařídí světový mír. 

Druhou skupinou letošního Českého slavíka je Ortel. Na vyhlášení skupina nepřišla. 

21:27:00

Zpěvačka Anna K. jde vyhlašovat třetí kapelu - Chinaski. Sympaticky a statečně mluví o boji se zhoubnou chorobou.

Veškeré civilní proslovy, ať už ten Lucie Bílé, nebo nyní Anny K, jsou v kontextu trapného moderování Ondřeje Sokola blaho. 

Chinaski chybí, neboť mění sestavu, cenu si prý mohou vyzvednout do třiceti dnů. 

 

21:22.00

Sál při slide show vzpomíná na hudebníky, kteří letos zemřeli. Zpěvačka zrozená z talentových soutěží, Markéta Konvičková, se statečně rve s těžkou písní letos zesnulé Věry Špinarové Jednoho dne se vrátíš (Un jour tu reviendras).

21:13:00

Písničkář Pekař, který svou přezdívku dostal podle bílé čepice, s níž přišel na večírek, zpívá píseň Bůh. Zpěv není na playback. 

21:09:00

Když nemůžeš, tak přidej - nejoblíbenější píseň partnerského Rádia Impuls od mladé skupiny Mirai. 

Mirai

Video: YouTube
21:05

Slavíka bez hranic získává skupina No Name. Nic se nemění, kapela vyhrála všech deset ročníků. 

Všem, které by zajímalo, co opravdu zajímavého se děje u východních sousedů, doporučujeme pro primární orientaci soutěž Radiohlavy (Radio_Head Awards). Stačí si projít nominace a budete mít zajímavé slovenské hudby na celý rok. 

21:00:00

Olympic hraje akusticky píseň Dej mi víc své lásky. "Já chci jen pohladit tvé vlásky" dobře koresponduje s úvodem Ondřeje Sokola, který zmiňoval dražbu vlasů frontmana Petra Jandy. 

20:56:00

Ondřej Sokol visí hlavou dolů a ptá se Juraje Kukury, odkud přijel. Ten říká, že z Hamburku. První místo v kategorii zpěvačka získala - wait for it - Lucie Bílá. Ondřej Sokol hlásí, že bude blinkat, Lucie Bílá poměrně sympaticky hlásí, že děkuje za 20. titul a že přišla bosa, protože má zlomený malíček na noze. Záběr kamery to potvrzuje. 

20:48:00

Ondřej Sokol, na nějž se vyplatí vyrazit do pražského Činoherního klubu, a otevírací scéna Českého slavíka 2017. Za chvíli se udeří o jedno z písmen a "spadne". Zkrátka kabaret!

Foto: ČTK
20:43:00

Hraje Marek Ztracený. Pódium je barevné jako pouťová střelnice. Ztraceného retropíseň "Léto 95" tomu vlastně docela dobře odpovídá. 

20:41:00

Stříbrnou slavici přišel vyhlásit kajakář Josef Dostál. Stává se jí Ewa Farna. Ta nedávno dodělala dokument o deseti letech na scéně, dál skládá a koncertuje. Na pódiu téměř pláče. Je ráda za úspěch v oboru, děkuje zejména manželovi - spoluhráči. 

20:38:00

Třetí místo v kategorii zpěvačka získává Lucie Vondráčková, která poslední desku vydala v roce 2013.

20:37:00

Vtipkuje se na téma vydražený ustřižený pramínek vlasů Petra Jandy z Olympiku (za 6000 Kč), následuje vyhlášení nejlepší zpěvačky. Přichází herec Vladimír Polívka. "Vy, zpěvačky, dostanete od nás k ceně takové ty hezké muže, alfasamce." Vítáme ve světě humoru! 

20:26:00

Ondřej Sokol "zakopl", "spadl" a na pódium raději pozval Lucii Bílou. Ta má krásné černé šaty a zpívá na playback píseň Chyba lávky. 

20:20:00

Hudební divadlo Karlín je nachystané, přenos začíná. Moderuje herec Ondřej Sokol. "Pojďme z toho večera udělat nezapomenutelný milník mé kariéry," žertuje. 

Jsme připraveni! Sledujte přímý přenos slavnostního galavečera Český slavík Mattoni 2017 dnes večer od 20:20 na TV Nova! :-)

Zveřejnil(a) ČESKÝ SLAVÍK MATTONI dne 25. Listopad 2017
20:15:00

Český slavík jsou "jen" ceny popularity a každý ať si poslouchá, co chce. Fakt, že při loňském úspěchu skupiny Ortel, jejíž texty a vystupování jsou naprosto jasně xenofobní, se téměř všichni v sále tvářili, že se nic neděje, je ale ostuda. Ortel fanoušci do finále vynesli i letos. 

Toto je loňský komentář Marka Prose

20:00:00

Toto jsou nominace pro rok 2017

Zpěvačky
Absolonová Monika, Anna K., Bílá Lucie, Farna Ewa, Špinarová Věra, Vondráčková Lucie

Z aktuálního dění: Monika Absolonová slavnostně otevřela parfumerii a vyráží na turné s vánočními a světovými melodiemi, Anna K vydala album Světlo a bohužel opět bojuje s vážnou nemocí, na jaro ale chystá tři velké koncerty. Ewa Farna se vdala za svého spoluhráče Martina Chobota a uvedla dokument o deseti letech na scéně, Věra Špinarová letos zemřela a o Lucii Vondráčkové je slyšet jen v souvislosti s jejím manželem, hokejistou Tomášem Plekancem. 

Zpěváci
David Michal, Gott Karel, Klus Tomáš, Krajčo Richard, Landa Daniel, Ortel Tomáš

Z aktuálního dění: Michal David měl premiéru muzikálu Muž se železnou maskou, Karel Gott otevřel výstavu o své osobě, Tomáš Klus má tři děti a živé CD Živ je, Richard Krajčo se potřetí oženil, Daniel Landa se věnuje boxu a mentálnímu tréninku a Tomáše Ortela raději nesledujeme.

Skupiny
Dymytry, Chinaski, Kabát, Kryštof, Ortel, Slza

Z aktuálního dění: Skupiny Dymytry vydala kompilační CD Reser a hraje v maskách, Chinaski mění sestavu, Kabát je na turné, Kryštof oslavil dvěma koncerty na Strahově 25 let fungování a Slza je hitem mainstreamových rádií. Ortel raději nesledujeme. 

Slavíci bez hranic
Elán, No Name, Žbirka Miroslav

Z aktuálního dění: Elán letos zrušil 3 ze 4 českých koncertů z turné Živých nás nedostanů, No Name nazpívali duet s Karlem Gottem a Miroslav Žbirka chystá vánoční koncerty s Jaroslavem Svěceným.

Objev roku
(nominace určuje odborná porota)
Mirai, Poetika, Pokáč, Vojtaano

V pravidlech Českého Slavíka stojí, že v této kategorii může porota nominovat maximálně tři zástupce. Aha? 

"V letošním roce porota usoudila, že možných talentů se na hudební scéně objevilo několik. Rozhodla se tedy letos do hlasování nominovat mimořádně čtyři interprety," vysvětlila Aktuálně.cz Petra Těšínská z pořádající agentury Musica Bohemica.

Ewa Farna a Martin Chobot
Ewa Farna a Martin Chobot | Foto: ČTK
20:00:00

Kvíz: Co je na obrázku? 

a) Pořadí států (USA, Rusko, Čína) podle počtu medailí na letní olympiádě v Riu 2016
b) Medailová prognóza českého biatlonového týmu pro olympiádu v Pchjongčchangu 2018.
c) Seznam úspěchů Karla Gotta v anketě Zlatý slavík a Český slavík.

Foto: Český slavík

Ačkoliv se zdá nadvláda Karla Gotta neotřesitelná, nebylo tomu tak vždy. Toto je seznam zpěváků, kteří zpěvákovi cenu vyfoukli. 

  • 1962, 1967: Waldemar Matuška
  • 1982: Miroslav Žbirka
  • 1985: Peter Nagy
  • 1986 - 1988: Dalibor Janda
  • 1991: Pavol Habera
  • 1998: Daniel Hůlka
  • 2012: Tomáš Klus

V letech 1992 - 1995 se ankety Zlatý slavík ani Český slavík nekonaly.

Tomáš Klus přebírá cenu pro zpěváka roku od herečky Tatiany Vilhelmové.
Tomáš Klus přebírá cenu pro zpěváka roku od herečky Tatiany Vilhelmové. | Foto: ČTK
20:00:00

Dobrý večer, vítáme vás u sledování on-line reportáže z vyhlašování výsledků ankety popularity českých zpěvaček, zpěváků a kapel Český slavík Mattoni. Pořad začíná ve 20:20.

Skok do minulosti. Psal se rok 1962 a fanoušci hlasovali do úplně prvního ročníku Zlatého slavíka, zorganizovaného populárním časopisem Mladý svět. Při neexistenci ženské kategorie se ukázalo se, že čtenáři mají nejraději Waldemara Matušku.

Až do roku 1968 se volilo i v kategorii "Píseň roku". První ročník vyhrál duet Ach, ta láska nebeská. S Matuškou ho zpívala Eva Pilarová, písničku napsala semaforská dvojice Jiří Suchý - Jiří Šlitr. To byly hudební časy. 

Ach, ta láska nebeská

Video: YouTube / Pepan
Hana Slívová Hana Slívová
Aktualizováno 25. 11. 2017 23:09
 

Právě se děje

Další zprávy