Českou kulturu postihly příjemné a lidské způsoby

Kultura Kultura, Red Kul
10. 12. 2008 10:00
Hity kulturní politiky v roce 2008

* Václav Jehlička na křtu Toulavé kamery

Praha - !Je dělaná velmi příjemný, lidským, záživným způsobem," prohlásil při křtu posledního knižního vydání Toulavé kamery (s přílohou Toulavá kuchařka) její pravidelný kmotr, ministr kultury Václav Jehlička.

Otázkou je, jestli se stejné přívlastky dají najít i pro způsob, jakým bylo v roce 2008 zacházeno s českou kulturou. Vybrané nespojité kauzy vykazují každopádně společné znaky.

V Praze v mnohém definovala "kulturní situaci" přes rok táhnoucí se kauza o vybudování či nevybudování Kaplického návrhu Národní knihovny na Letné.

Architekt Jan Kaplický na své přednášce v Senátu ČR.
Architekt Jan Kaplický na své přednášce v Senátu ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kaplický má dostat cenu od ministra kultury. Nechce ji

Vyřešila se v jistém smyslu záživně. Nejprve ministr odvolal ředitele knihovny Ježka a nedlouho na to jeho úřad ocenil Jana Kaplického Státní cenou za architekturu.

Radní Milan Richter
Radní Milan Richter | Foto: Ludvík Hradilek

Ten ji odmítl s odůvodněním: "Považuji za nepřijatelné akceptovat cenu od úřadu, který mi brání se realizovat."

Dny neklidu

Až v petici Za Prahu kulturní a protestní Dny neklidu vyústil nový grantový systém, jenž vyhnal do ulic zástupce divadel v hlavním městě. Spor vyvolala především nově zavedená položka "dotace na vstupenku," neschopnost oddělit ziskový sektor od neziskového a pochybností o Milanu Richterovi coby kompetentním radním pro kulturu.

Ačkoli z požadavků figurujících v petici Za Prahu kulturní magistrát slevil pouze z dotace na vstupenku, situaci uklidnilo personální složení nové grantové, která byla jmenována v půli listopadu. Beztak se ale jedná o překlenovací krok, protože pro rok 2010 by měl být vypracovaný zcela nový grantový systém.

Osudové osmičky

  • Spor o divadelní granty vyvrcholil v červnu, kdy pražský primátor Pavel Bém rozhodl navýšit dotace na loňskou úroveň. Nakonec ale magistrát přidal osmi subjektům - příjemcům čtyřletých grantů. Na další scény, stejně jako na festivaly a galerie, už nepamatoval.
  • Mezi "šťastlivce" tak patří Divadlo Archa, Semafor, Kašpar, Rock Café, Divadlo bratří Formanů, Divadlo Bez zábradlí, Pražská komorní filharmonie a Roxy.

Petr Kratochvíl, jehož žaloba na český stát u Evropského soudu z loňského roku iniciovala kontroverzní změny včetně ojedinělé dotace na vstupenku, na vše lidsky zareagoval tím, že prodal svůj podíl v divadle Ta Fantastika a s divadelním podnikáním v prý Čechách končí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Radní Richter nechce šéfovat nové grantové komisi
Kratochvíl prodává Ta Fantastiku: Není tu právní stát
Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera

Budoucnost národa

"Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," záživně prohlásil na výjezdním zasedání Rady ČRo koncem října programový ředitel Českého Rozhlasu, Richard Medek. Menšinou měl na mysli posluchače Radia Wave a korunoval tak debatu, která zmíněnou stanici na základě "znaleckého posudku" Radka Vogl osočila z propagace fašismu. V jeho vysílání totiž zazněla skladba Swastika Eyes od skotské kapely Primal Scream.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Radní uznali, že vinili Wave z fašismu neprávem

Míra diletantismu v citovaném posudku i způsob vedení debaty na zasedání Rady rozvířily mohutnou mediální reakci plus několik peticí požadujících odstoupení Rady i programového ředitele. Rada, která již předtím v září vykázala Radio Wave z éteru na internet a digitál, vzala své výroky kvapně zpět a programový ředitel Medek konstatoval, že se Radiem Wave je v tuto chvíli vše v pořádku.

Reset kultury na ČT

"Věřím v restart kultury na ČT," svěřil se v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf zpravodajství České televize Milan Fridrich svůj krok zrušit kulturní redakci ČT. V jeho pojetí se tak možná restart rovná reset. Zkvalitnění, špičkové zpracování, přesah a tisíc úhlů pohledu na kulturu, tak podle jeho plánu budou pracovat redaktoři rozptýlení do domácí rubriky. "Smyslem tohoto kroku je zvýšit podíl kultury ve vysílání ČT," dodával Fridrich.

Foto: Česká televize
Čtěte také:
Milan Fridrich: Věřím v restart kultury na ČT

Rozhodnutí mělo ve finále jeden jediný efekt a sice: mužem číslo jedna veřejnoprávní kultury přestal být věrný průvodce českých orchestrů na zámořských turné a ležérní zpravodaj ze světových festivalů, Otakar Svoboda.

Dobrá zpráva: tato reorganizace se kvality Toulavé kamery nijak nedotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy