Českou komerční corridu asi vyhrál Kabát

kul
1. 2. 2007 16:00
Praha - Nejvíc nominací na ceny Deska roku má Divokej Bill. Může být skupinou roku, nejhranějším interpretem a mít nejhranější píseň v rádiu.
Foto: Aktuálně.cz

O dobře předvídatelných vítězích rozhodují žebříčky prodejnosti a poslechovosti rádií sestavované českou sekcí Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI).

Loni se objem trhu s hudbou v Česku snížil asi o 12 procent. "To ale neznamená, že by byla nějaká velká stagnace gramoprůmyslu. Ba naopak paradoxně vítězové jednotlivých kategorií v letošním roce dosahují vyššího maxima prodejnosti desek než v předcházejících ročnících," řekl prezident pořádající Akademie populární hudby Petr Šiška.

Absolutní vítěz dosáhl o 3,5 tisíce kusů větší prodejnosti než vítěz loňského ročníku. V předchozím ročníku byl nejprodávanější deskou s počtem 57 506 prodaných kusů Music Bar od skupiny Chinaski. Tím vítězem by tedy podle médií měla být kapela Kabát - své novinky Corrida prodala právě přes 60 tisíc.

Letos byla dvakrát nominována kapela Ready Kirken, aspiruje na cenu pro nejhranějšího interpreta a za nejhranější píseň v rádiích. Po dvou nominacích získaly i Ewa Farna, Lucie Vondráčková a Hana Hegerová; všechny tři v kategorii zpěvaček, Hegerová a Vondráčková navíc v kategorii nejprodávanějších DVD, Farna zase v kategorii objev roku. V ní jsou jejími
soupeři Gabriela Al Dhábba a Michal Foret.

Foto: Oficiální stránky kapely

Šanci zvítězit v kategorii kapel má Kabát a Petr Hapka s Michalem Horáčkem; v kategorii nejprodávanějších DVD zase Daniel Landa. V oblasti mluveného slova se nelépe prodávaly nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka, Felixe Holzmanna a Jana Krause.

Z českých zpěváků se nejlépe prodávala alba Petru Kolářovi, Davidu Kollerovi a Jaromíru Nohavicovi. Mezi zahraničními interprety v českých obchodech s hudbou vedli Pavol Habera s Teamem, Elán a Robbie Williams.

Letošní novinkou je kategorie zahraniční hudební DVD, v ní se o vítězi rozhodne mezi Madonnou a kapelami Depeche Mode a Pink Floyd.

Do nominací v kategorii nejhranějšího interpreta v rádiích se dostali i loňští vítězové Chinaski, v kategorii nejhranější píseň Helena Zeťová.

Jména vítězů budou vyhlášena 6. února v pražském P.M. coctail baru na ceremoniálu, který letos poprvé v přímém přenosu odvysílá televize Prima a o den později ze záznamu Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Deska roku se bude vyhlašovat počtvrté. Pořadatelé počítají s tím, že v příštích ročnících přidají další kategorie. "S legálním prodejem písní na internetu určitě v brzké době dojde k rozšíření některých kategorií právě o prodejnost stahování písní; třeba dojde i na melodie z mobilních telefonů," dodal Šiška. 

 

Právě se děje

Další zprávy