Česko poprvé uvidí Christinu Aguileru

Jan Pomuk Štěpánek
12. 9. 2006 17:40
Praha - Koncertní podzim nabízí vesměs známá, byť kvalitní jména. Na závěr roku ovšem přijde po Madonně další velká pop premiéra.

Zpěvačka Christina Aguilera vystoupí 17. prosince v pražské Sazka Areně, kde představí nové dvojalbum Back To Basic, inspirované 20. a 30. lety a jmény jako Billie Holiday, Otis Redding nebo Ella Fitzgerald.

Tenhle závan minulosti ovšem vyvolá spíš druhý disk, produkovaný Lindou Perry. Nabízí melodie v historizujícím stylu jazzu, swingu a soulu. Aguilera dokáže skloubit atmosféru zakouřeného jazzového baru s mohutnými swingovými melodiemi, které evokují klasické bondovky.

Zatímco druhý disk se může pyšnit i výbornými výkony kapely, na prvním disku výlet ke kořenům obstarávají spíše samply. Z nich zpěvačka skládá osvědčený mix popových popěvků, kořeněných hip hopem i elektronickými pazvuky. Právě tenhle přístup jí dodnes zajistil 25 milionů prodaných desek i tři Grammy.

Doteď byla Aguilera vnímána spíše jako sokyně Britney Spearsové. Hezká tvářička, která provokuje skandály, s nepříliš vybraným vkusem, co se (nejen) oblékání týče. Albová novinka ji nicméně zastihla ve vrcholné pěvecké formě - a vynesla jí poprvé i přízeň doposud spíše skeptické kritiky.   

Dva velké koncerty čekají Prahu již v září, byť jejich protagonisté tu nejsou poprvé: 22. září do hlavního města přijedou rokoví Pearl Jam a o týden později se do pražského Kongresového centra vrátí rozdrásaný melancholik Nick Cave; ten do Prahy zavítá v rámci svého Solo Tour. Chystá intimní komorní koncert s tříčlennou doprovodnou kapelou.

Infobox

Nejzajímavější podzimní koncerty:
22.9. Pearl Jam
(Sazka Arena, Praha)
30.9.2006 Nick Cave
(Kongresové centrum Praha)
6.10 Suzanne Vega
(Švandovo divadlo, Praha)
11.10.2006 Coldcut
(Roxy, Praha)
12.10.2006 Hooverphonic
(Abaton, Praha)
Pá 20.10.2006 Seal
(Hala Vodova, Brno)
28.10. The Prodigy
(Veletržní palác, Praha)
4.11. James Brown
(Sazka Arena, Praha)


Koncertně nejplodnějším měsícem bude říjen. Česko navštíví špičky mainstreamového popu i legendy klubové scény: 6. října odehraje ve Švandově divadle akustický  koncert Suzanne Vega a při té příležitosti také pokřtí knihu scénických rozhovorů Všechno je sázka. Právě rozhovor s písničkářkou z roku 2003 knihu otevírá.

Do pražského klubu Roxy zamíří 11. října britské duo Coldcut, legendární šedé eminence londýnského dýdžejského podhoubí. O den později zahrají v pražském Abatonu belgičtí melancholici Hooverphonic, známí jiskřivě intimní produkcí, která v sobě kombinuje popové a soulové melodie s podmanivou atmosférou filmových soundtracků.

Hooverphonic
Hooverphonic | Foto: Vladimír Komjati

Na vlně melancholické podzimní muziky se můžete svézt o týden později do Brna: 20. října v Hale Vodova vystoupí charismatický Seal.

Říjnovou nabídku živých vystoupení pak od podzimního sladkobolu prudce strhnou legendární elektroničtí punkeři The Prodigy. V pražském Veletržním paláci s nimi v rámci festivalu Electronic Beats vystoupí mimo jiné i maďarský downtempový objev Yonderboi a nadjazzová formace N.O.H.A.

Zatím předposledním velkým ohlášeným koncertem letošního roku je vystoupení Jamese Browna. Praotec soulu se vrátí do Prahy po dvou letech; tehdy beznadějně vyprodal T-Mobile Arenu, kterou zase rozpumpuje 4. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy