České ceny klasické hudby získali Tyrrell či Nekoranec, za celoživotní přínos Pešek

ČTK ČTK
20. 1. 2018 23:10
Křišťálové trofeje určené předním českým hudebníkům a hudebním tělesům byly uděleny v deseti kategoriích.
Libor Pešek
Libor Pešek | Foto: Český národní symfonický orchestr

Praha - Britský muzikolog a odborník na českou operu John Tyrrell, dirigent Libor Pešek a tenorista Petr Nekoranec patří mezi vítěze ocenění klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2017.

Ceny byly v přímém přenosu České televize předány v pražském Obecním domě, večer moderoval ředitel České filharmonie David Mareček. Křišťálové trofeje určené předním českým hudebníkům a hudebním tělesům byly uděleny v deseti kategoriích.

Vedle nominačních kategorií odborná porota vyhlásila také vítěze kategorií soutěžních.

Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal dirigent Pešek, který od roku 2007 stojí v čele Českého národního symfonického orchestru.

V kategorii Talent roku zvítězil mladý tenorista Nekoranec. Ocenění za propagaci české hudby v zahraničí osobně převzal Tyrrell.

"Jen stěží bychom hledali vhodnějšího člověka pro titul mezinárodního ambasadora české hudby v zahraničí. Profesor John Tyrrell zasvětil svou profesní kariéru našim bohatým operním dějinám, především pak dílu Leoše Janáčka. Svými aktivitami i vědeckou prací významně ovlivnil to, jak je česká klasická hudba vnímána ve světě," uvedl ředitel soutěže, bývalý ministr kultury Jiří Besser.

Z triumfu v kategorii Sólistický výkon se těšil pianista Ivo Kahánek za své provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Martinů, který představil na Mezinárodním festivalu Monte Carlo.

Trofej za Orchestrální výkon získala Česká filharmonie, která pod vedením loni zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka v Rudolfinu zahrála Symfonii č. 5 Gustava Mahlera. Cenu za aplausu vestoje převzala Bělohlávkova vdova.

V rámci Komorních výkonů odbornou porotu nejvíce zaujalo spojení harfy a zpěvu v podání Kateřiny Kněžíkové a Kateřiny Englichové. Kategorii Vokální výkon ovládla trojice hudebních těles Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Kühnův dětský sbor se svým koncertním provedením Faustova prokletí v Národním divadle.

"Během minulé sezony se Sbor Národního divadla a Sbor Stání opery spojil při dvou zcela výjimečných a velice náročných projektech, jedním bylo provedení Faustova prokletí, druhým provedení opery Lohengrin," sdělila ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvie Hroncová. "Obojí provedli na vynikající úrovni a posunulo obě tělesa ještě o stupínek výše," dodala.

Nahrávku roku vybírala oborová porota, kterou tvořili klavírista a pedagog Ivan Klánský, sopranistka Gabriela Beňačková a houslový virtuóz Václav Hudeček. Autory vítězné nahrávky Bohuslav Martinů: Kompletní dílo pro violoncello a orchestr jsou violoncellista Petr Nouzovský a Plzeňská filharmonie s dirigentem Tomášem Braunerem.

Z netradiční kategorie Crossover vzešlo vítězně hudební seskupení experimentátorů Clarinet Factory a jeho projekt Meadows, který propojuje prvky klasiky s jazzem, elektronikou či folkem.

Vítěz každé soutěžní kategorie kromě křišťálové trofeje od nižborské sklárny Rückl Crystal získal také finanční odměnu 100 tisíc korun. Ocenění v soutěžní kategorii Soudobá kompozice letos nebylo uděleno, peníze poputují na Nadační fond Magdaleny Kožené.

V rámci slavnostního večera v Obecním domě vystoupil uznávaný tenorista Pavel Černoch za doprovodu speciálního tělesa tvořeného Epoque Quartetem, Belfiato Quintetem a kontrabasistou Petrem Riesem pod vedením klavíristy Jana Kučery.

 

Právě se děje

Další zprávy