Česká tečka. Praha znovu hostí sanfranciské hudební naděje

Marta Švagrová
5. 7. 2015 13:25
San Francisco Symphony Youth Orchestra, složený z nejtalentovanějších adeptů vážné hudby, ukončí své současné mezinárodní turné koncertem v pražské Smetanově síni.
San Francisco Symphony Youth Orchestra
San Francisco Symphony Youth Orchestra | Foto: Kristen Loken

Praha/San Francisco - Každé tři až čtyři roky vyjíždějí na turné po prestižních hudebních domech Evropy. Už podruhé zvolili pro poslední koncert, jímž jejich evropská „šňůra“ vyvrcholí, pražskou Smetanovu síň.

Od prvního evropského zastavení v roce 1986, kdy získali na patnáctém ročníku festivalu International Youth and Music Festival nejvyšší ocenění pro mladý soubor (City of Vienna Prize) je evropští posluchači slyšeli už osmkrát, představili se také v Asii.

Tentokrát San Francisco Symphony Youth Orchestra po vystoupeních v Itálii, Německu a Holandsku připomene svůj minulý úspěch v Praze ve středu 8. července, a ukončí tak své současné mezinárodní turné.

Od dvanácti do jednadvaceti

Čerstvost mládí, energie, národnostní pestrost a nakažlivé, zjevně upřímné nasazení, s nímž tito hudebníci každý koncert prožívají, jsou bonusem k tradičně skvělým výkonům nadějných sanfranciských instrumentalistů.

Jde totiž o orchestr složený z talentovaných adeptů klasické hudby ve věku dvanáct až jedenadvacet let, jež si vychovávají jejich dospělí kolegové.

Houslista Sergej Chačatrian
Houslista Sergej Chačatrian | Foto: SFSYO

Podle hudebního ředitele tělesa Donata Cabrery představí soubor repertoár, který nejen zdůrazní jeho – vzhledem k věku neuvěřitelnou - vyzrálost a muzikálnost, ale také ukáže, jak těsně je soubor spjat s prestižní San Francisco Symphony. A jak viditelné jsou výsledky péče profesionálů o nadané mládí.

Na koncertě ve Smetanově síni Obecního domu mladí ze San Franciska uvedou skladbu Johna Adamse Short Ride in a Fast Machine a Pátou symfonii Gustava Mahlera, v Koncertu pro housle a orchestr č. 1 g moll Maxe Brucha se představí několika oceněními již ověnčený rodák z Jerevanu Sergej Chačatrian.

Chačatrian studoval v Německu a brzy se dočkal řady úspěchů: jako sólista vystupoval poprvé s London Philharmonic Orchestra v Davies Symphony Hall v roce 2006; se San Francisco Symphony pod taktovkou Michaela Tilsona Thomase v roce 2007 přednesl Mendelssohnův houslový koncert.

Letošní sezonu zahájil provedením Beethovenova houslového koncertu s Vídeňskou filharmonií pod taktovkou Gustava Dudamela na festivalu v Luzernu a k dalším vrcholům sezony sympatického houslisty patřily projekty s lipským Gewandhausorchestrem, Mnichovskou filharmonií, Hamburským symfonickým orchestrem, Rotterdamskou filharmonií, Toronto Symphony či japonským symfonickým orchestrem NHK.

 

Právě se děje

Další zprávy