Česká kapela Lake Malawi bude bojovat ve finále Eurovize, favoritem ale zatím není

ČTK ČTK
14. 5. 2019 23:26
Česká indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým dnes uspěla v prvním semifinále písňové soutěže Eurovize, a v sobotu tak bude bojovat o vítězství. Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová.
Frontmanem kapely Lake Malawi je zpěvák Albert Černý.
Frontmanem kapely Lake Malawi je zpěvák Albert Černý. | Foto: Martin Linhart

Skupina Lake Malawi, která zpívá anglicky a která pochází z Třince, reprezentuje Českou republiku na Eurovizi se skladbou Friend of a Friend. Podle portálu Euronews má ale česká kapela mizivé šance, že by soutěž vyhrála. Za favorita portál považuje Nizozemsko, které se o postup do finále bude ucházet ve čtvrtek ve druhém semifinále.

Finále se uskuteční v sobotu 18. května. Jako vždy do něj automaticky postupují zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, což jsou Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko, a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael. Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. Podle pravidel ale nemohou diváci hlasovat pro zástupce své země.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budí kontroverze. Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se Eurovize konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael soutěží odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

 

Právě se děje

Další zprávy