Česká fiharmonie a Bobby McFerrin na Staroměstském náměstí

Česká fiharmonie a Bobby McFerrin na Staroměstském náměstí
Těch, kteří si ho chtěli poslechnou přišlo mnoho. Program nabídl například Dvořákův Slovanský tanec č. 1, Vivaldiho Koncert pro 2 violoncella, zazněla Skočná ze Smetanovy Prodané nevěsty nebo tango Por una cabeza z filmu Vůně ženy. Sólisty ČF byli houslista Josef Špaček mladší, klarinetista Tomáš Kopáček a violoncellista Jan Keller. Originální a capella zpěvák McFerrin večer zakončil gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, při němž vyzval ke zpěvu i publikum. Motiv tohoto gospelu použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa
Nejen jeho, ale i Českou filharmonii, která tímto koncertem zakončuje sezónu.
Filharmoniky dirigoval šéf dirigent Jiří Bělohlávek.
S nápadem uspořádat závěrečný koncert sezony pro co nejširší veřejnost přišli samotní hráči České filharmonie. "Rádi bychom nabídli podobnou formu koncertu, jaké dělá Vídeňská filharmonie v Schöbrunnu, či berlínští filharmonici na Waldbühne," řekl generální ředitel filharmoniků David Mareček.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Vojtěch Marek
21. 6. 2013 23:55

Zcela zaplněné Staroměstské náměstí v Praze sledovalo netradiční koncert pod otevřeným nebem, na němž vystoupil americký zpěvák a jazzman Bobby McFerrin s Českou filharmonií (ČF). Podle policie se během zhruba devadesátiminutového vystoupení v historickém centru města objevilo přes 10 000 lidí, kteří zaplnili místa k sezení před zastřešeným jevištěm i okolní prostory. Vstup na koncert, který zakončil 117. sezonu ČF, byl zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy