Češi vyslali na eurosong Kabát. Škyt!

krk, jps
10. 3. 2007 23:55
Praha - V národním kole Euro Songu vyhrála skupina Kabát. Dostala 28 343 hlasů a bude Česko reprezentovat v semifinále soutěže v Helsinkách.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rockeři, kteří soutěžili s písní Malá dáma, se stali vítězi historicky první účasti Česka i Československa v soutěži, jež se koná už 51 let.

"Nevnímali jsme tu nikoho jako největší konkurenci, vyhrát dnes mohl kdokoliv," nechal se slyšet na tiskové konferenci po skončení show Josef Vojtek, frontman Kabátu.

Komerčně nejúspěšnější interpreti loňského roku porazili dalším osm účastníků národního kola, kterými byli zpěvák Petr Kolář, někdejší finalisté soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a skupina Lili Marlene. Kabát soupeřil i s romskou hiphopovou skupinou Gipsy.cz a zpěvačkami Helenou Zeťovou a Markétou Poulíčkovou, která si říká L.B.P.

Na pódium už přichází Markéta Poulíčková alias L.B.P. zazpívat "Story of life."
Na pódium už přichází Markéta Poulíčková alias L.B.P. zazpívat "Story of life." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zatímco v ostatních zemích soutěžilo deset zpěváků a kapel, českého kola se jich zúčastnilo devět. Ze soutěže pro neshody s organizátory odstoupila zpěvačka Helena Vondráčková. Spor mezi Českou televizí a Vondáčkovou spočívá v podmínkách SMS hlasování, které probíhalo od 23. února. Vondráčková také obvinila Českou televizi, že podcenila propagaci celé akce. 

I bez Vondráčkové ale většina soutěžích mohla vystoupit v estrádě na Nově, kde v tu chvíli běžel nominační večer cen TýTý - a Kolář se tam také objevil. Předvedli totiž bezkrevný a nepůvodní pop a rock.

Z tristní podívané se vymykal jen projekt Gipsy.cz, živelné a životné propojení hiphopové a romské hudby. Líbil se i v sále, ale vox mobil populi byl jiného názoru.

Na Novu by zapadnul i přímý přenos národního kola z pražského Veletržního paláce. Moderoval nejistý a nevtipný Jiří Korn doplňovaný tanečními čísly, která jako by vypadla z Ein Kessel Buntes nebo ze SuperStar.

Ta byla inspirací i pro hodnotící minirozhovor "po akci", který v zákulisí vedla Kateřina Kristelová. Ovšem pozor, slovo SuperStar tu padnout nesmělo, takže Bende a Horváth se znali "z jedné dřívější soutěže".

Co nestihli zkazit moderátotři a účinkující, o to se postarali lobbisté, kteří měli televizním divákům doporučit svého chráněnce. Hokejista Šlégr neřekl ani slovo, což je možná dobře, protože měl obhajovat Petra Koláře.

Michal Horáček (Bende) tradičně filozofoval a jiní "jako tó nó co nám by prostě tak řekli". Jen novácký kuchař Ivan Vodochodský se nestyděl: podával recept složený z písní Kabátů a jako bonus přidal, co kluci snědí a vypijou. 

I pořadatelé asi tušili, že nabídka kandidátů není ideální; a tak průběžně upozorňovali, že původně měli uchazeči vzejít z čela aktuálního žebříčku nejprodávanějších desek. Aneta Langerová, Lucie Bílá a Bára Basiková či kapely Kryštof, Wanastovi Vjecy, Mig 21 a Ready Kirken však nabídku odmítly.

Zbývá asi 30 min. do zahájení vysílání a v zákulisí je znát mírné napětí. Vlasta Horváth přišel v doprovodu své manželky Markéty.
Zbývá asi 30 min. do zahájení vysílání a v zákulisí je znát mírné napětí. Vlasta Horváth přišel v doprovodu své manželky Markéty. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jejich účast by asi bývala přinesla kultivovanější výkon a kvalitnější pop, ale určitě ne naplnění regulí soutěže o hledání mladých talentů.

Jestli jich není dost, nebo si nechtějí zadat s lehce obskurní soutěží, která u nás navíc nemá nejlepší pověst kvůli někdejší Intervizi, měla to Česká televize říct nahlas a Euro Song zrušit. To by bylo veřejnoprávní gesto! Toho se ale od pokrytecky hladivé ČT, pro kterou je vrcholem jinakosti Noc s andělem, nedočkáme.

To raději opakujme mantru o tom, jak v Euro Songu uspěla v roce 1974 do té doby nepříliš známá ABBA s megahitem Waterloo nebo v roce 1988 Celine Dionová. Jenže jsme v technologické době absolutně odlišné struktury médií a diváků.

Ti mladší sjíždějí speciální hudební kanály s klipy - pop-music mediálních obrazů dnes používá jiné strategie. Jamie T, Arctic Monkeys ani Lily Allen žádnou soutěž nepotřebovali. Mainstreamová hudba má propracovaný marketing, alternativnější zabydlela kyberprostor. A není od věci, že je Euro Song populární hlavně v zemích, kde představu popu naplňuje folklor s tupě dusavým elektronickým spodkem.

Nicméně můžeme to i otočit a radovat se: upřímnější zprávu jsme o sobě do Evropy vyslat nemohli. Budou nás reprezentovat pivní rockeři s plebejským humorem, co i tu prohibici ve Finsku nějak (mrk, mrk) vyřeší. A je jedno, jestli Kabát uspěje. Euro Song byl referendem o českém vkusu.

 

Právě se děje

Další zprávy