Ceny Thálie znají své vítěze. Cenu za celoživotní mistrovstí dostali i Zindulka a Županič

ČTK Magazín ČTK, Magazín
26. 3. 2016 22:01
Na jevišti Národního divadla se v sobotu večer předávaly již po třiadvacáté herecké ceny Thálie. Prestižní ocenění za rok 2015 získalo celkem patnáct umělců, skleněnou divadelní masku si tak domů odnesli například herci Stanislav Zindulka a Ladislav Županič nebo operní pěvec Dalibor Jedlička.
Stanislav Zindulka při přebírání ceny Thálie 2015 za celoživotní činoherní mistrovství.
Stanislav Zindulka při přebírání ceny Thálie 2015 za celoživotní činoherní mistrovství. | Foto: ČTK

Praha - Úvod večera se však nesl spíše v duchu snahy o zachování divadelní svobody.

Ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian podpořil při zahájení předávání cen slovenské kolegy, kterým banskobystrický župan Marian Kotleba nařídil předčasné ukončení divadelního představení, které se mu nelíbilo kvůli neslušným výrazům.

Poté už se moderátor večer Antonín Procházka, který uváděl předávání cen již podesáté, věnoval vyhlašování oceněných. Cenu Thálie pro činoherce do 33 let získala Pavla Janiššová ze Západočeského divadla Cheb, kde odehrála přes 30 rolí. Cenu převzala z rukou Luďka Munzara, Nadace Munzarových má patronát nad oceněním mladých herců.

Cenu Thálie pro činoherce do 33 let získala Pavla Janiššová ze Západočeského divadla v Chebu.
Cenu Thálie pro činoherce do 33 let získala Pavla Janiššová ze Západočeského divadla v Chebu. | Foto: ČTK

Síla jejího herectví je podle divadelních odborníků především v lyrických postavách, nebrání se ale ani složitějším charakterům nebo komickým rolím.

"Jsem hlavně ráda, že cena putuje do Chebu, protože si to tamní scéna zaslouží," uvedla herečka, která si zahrála například Roxanu v Cyranovi z Bergeracu, Marii Antoinettu ve stejnojmenné inscenaci či Hildegardu Schmelzerovou v Cejchu, ale také Káču Maršálkovou v Divotvorném hrnci, Janu v komedii Jak utopit dr. Mráčka, Smeraldinu ve hře Král Jelenem a nejnověji Lanu v inscenaci V Davidově rouše.

Celoživotní mistři Zindulka s Županičem

Sošku za celoživotní činoherní mistrovství převzal herec Stanislav Zindulka. Nynější člen souboru pražského Činoherního klubu divadlo obecně považuje za jedno z posledních míst, kde se lidé ještě poslouchají.

"Když jsem se dozvěděl o ocenění, napadlo mě, jakou by měl radost táta a jak pyšná by byla moje milovaná profesorka Vlasta Fabianová," řekl třiaosmdesátiletý Zindulka, jehož herecká dráha začala v jeho rodné Jilemnici.

Foto: ČTK

Celoživotní mistrovství ocenila porota také u herce a zpěváka Ladislava Županiče, který patří i mezi špičkové dabéry. V oboru baletním cenu za celoživotní mistrovství převzal Pavel Ždichynec, v loutkohereckém Jiří Vyšohlíd z královéhradeckého divadla Drak. Za celoživotní operní mistrovství byl oceněn Thálii Dalibor Jedlička. Zvláštní cenu Kolegia asociace pak převzal Petr Weigl, filmový, televizní a divadelní režisér a dramaturg.

Činoherní ceny Thálie převzali Zora Valchařová Poulová ze roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů Klicperova divadla Hradec Králové a Radim Madeja za herecký výkon v komorní inscenaci Novecento (1900) v mladoboleslavském divadle.

V operním oboru zazářili Iordanka Derilová, cenu převzala za roli Renaty v opeře Ohnivý anděl v Národním divadle moravskoslezském Ostrava, a Jaroslav Březina, který byl Thálií oceněn za roli Laci Klemeně v opeře Její pastorkyňa v Národním divadle Brno.

V baletním oboru získala cenu Kristýna Němečková za sólo v choreografii Jacopa Godaniho Reflections on the Fate of Human Forms, nastudované Baletem pražského Národního divadla v rámci triptychu Ballettissimo. Za stejnou roli dnes odpoledne obdržela Výroční cenu čtenářů portálu Opera Plus. V mužské kategorii zvítězil Viktor Konvalinka za titulní roli v inscenaci Chaplin v Národním divadle moravskoslezském Ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy