Ceny MTV za nejlepší klip se zbavily genderových kategorií a nově bojují proti předsudkům

Hana Slívová Hana Slívová
26. 7. 2017 22:15
Kdysi na sebe Ceny MTV pro nejlepší klip (MTV Video Music Awards) upozornily oděvem z hovězího masa, který vynesla Lady Gaga, a těhotenským břichem zpěvačky Beyoncé. Nyní tato show hraje na seriozní strunu. Její pořadatelé oznámili, že zrušili mužské a ženské kategorie. Nově se zároveň soutěží v sekci Nejlepší protest proti systému, v níž mají šanci aktivistické písně. Cenu tak může dostat například klip Surefire Johna Legenda, který popisuje antiimigrantské a antimuslimské nálady v USA.
Ironické video Kendricka Lamara, v němž raper hraje papeže i Ježíše, má nejvíce nominací na letošní Ceny MTV.

Ceny MTV, které každoročně volí nejlepší klip, se letos poprvé nebudou udílet zvlášť v ženské a mužské kategorii. Nejlepší mužské a ženské video spojili organizátoři do kategorie Umělec roku.

Inspirovali se tak úspěchem, který za tento krok letos sklidily společné Flmové ceny MTV v čele s vítěznou herečkou a aktivistkou Emmou Watsonovou. "Chceme tak prolomit bariéry," vzkázali pořadatelé směrem k problematice rovnoprávnosti. 

Novinkou na Cenách MTV je letos kategorie Nejlepší protest proti systému, který ocení angažované klipy a umělce, již zpívají o spravedlnosti. 

V této kategorii může na vítězství dosáhnout například klip Surefire Johna Legenda, který popisuje antiimigrantské a antimuslimské nálady v USA.

Nejvíce nominací, celkem osm, má v ostatních kategoriích raper Kendrick Lamar s klipem Humble, v němž nabízí ironický pohled na slávu. Na druhém místě se s pěti nominacemi umístila popová zpěvačka Katy Perryová za klip Chained to the Rhythm a R’n’B zpěvák The Weeknd za video Reminder.

Žádné jiné mainstremové ceny zatím genderové kategorie nezrušily, i organizátoři OscarůGrammy pokračují ve starých kolejích. Dlouhodobě "koedukovanou" cenou je tak z těch velkých pouze Mercury Prize, která ve Velké Británii každoročně oceňuje nejlepší album. Dvakrát ji získala zpěvačka PJ Harveyová

Ceny MTV se budou předávat 27. srpna v Los Angeles. Vítěze určí fanoušci v internetovém hlasování.

Nominovaní v nejdůležitějších kategoriích

Video roku

  • Kendrick Lamar: Humble, Bruno Mars: 24K Magic, Alessia Caraová: Scars to Your Beautiful, DJ Khaled (feat. Rihanna a Bryson Tiller): Wild Thoughts, The Weeknd: Reminder

Umělec roku

  • Bruno Mars, Kendrick Lamar, Ed Sheeran, Ariana Grande, The Weeknd, Lorde

Nováček roku

  • Khalid, Kodak Black, SZA, Young M.A, Julia Michaelsová, Noah Cyrusová

Boj proti systému

  • Logic: Black SpiderMan, The Hamilton Mixtape: Immigrants (We Get the Job Done), Big Sean: Light, Alessia Caraová: Scars to Your Beautiful, Taboo: Stand Up / Stand N Rock #NoDAPL, John Legend: Surefire
 

Právě se děje

Další zprávy