Cenu BAFTA za nejlepší film získal Mendesův "1917". Češka Sopková neuspěla

ČTK ČTK
2. 2. 2020 23:57
Cenu britské filmové a televizní akademie BAFTA za nejlepší film získal letos snímek 1917 z doby první světové války. Celkem obdržel sedm ocenění, včetně ceny za nejlepší režii. V kategorii nejlepší filmová scénografie za film Králíček Jojo bylo nominována i Češka Nora Sopková společně s Novozélanďanem Ra Vincentem, cenu však nakonec získali Dennis Gassner a Lee Sandales za film 1917.
Ceny BAFTA ovládl snímek 1917. Sošku získala i Renée Zellwegerová Joaquin Phoenix  | Video: Reuters

Snímek 1917 získal již Zlatý glóbus pro nejlepší drama loňského roku. Režisér Sam Mendes si v neděli také odnesl cenu za nejlepší režii.

Cenu pro nejlepší herečku získala Renée Zellwegerová za ztvárnění herečky a zpěvačky Judy Garlandové ve snímku Judy. Cenu v mužské kategorii nejlepšího herce získal Joaquin Phoenix za hlavní roli ve filmu Joker.

O ceny BAFTA se může ucházet jakýkoli film, který se v daném roce promítal v britských kinech. Podobně jako Zlaté glóby jsou i ceny BAFTA vnímány jako předzvěst Oscarů. Loni se například americká filmová akademie s tou britskou shodla v hodnocení nejlepší režie i ve všech hereckých kategoriích kromě herečky ve vedlejší roli.

 

Právě se děje

Další zprávy