Cenu za nejlepší komiks dostala Lucie Lomová, vedla si kreslený deník

ČTK ČTK
21. 2. 2023 22:40
Nejlepším českým komiksem roku 2022 na cenách Muriel se stal Každý den je nový od výtvarnice Lucie Lomové. V úterý večer za něj získala i Cenu České akademie komiksu. Do síně slávy byl uveden výtvarník Vladimír Tučapský.
Lucie Lomová si celý rok každý den kreslila komiksový deník.
Lucie Lomová si celý rok každý den kreslila komiksový deník. | Foto: ČTK

Autorka komiksů, ilustrátorka a výtvarnice Lomová už je laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kdy byla oceněna za grafický román Divoši, a 2007. Tehdy uspěla s knihou Anna chce skočit.

V nynějším vítězném titulu vyšla z jasného omezení: kreslit každý den komiksový deník a vydržet celý rok. "Definovala si šestero pravidel, odmítla se zabývat estetizací a publikovatelností a místo toho se drží upřímné a rychlé, až skicovité reflexe denních událostí," vysvětluje porota. Spoluautorka časopisu Čtyřlístek za nejintimnější zážitky z té doby označuje synův coming out a maminčino onemocnění. "Z mozku rovnou na papír přímou cestou," popisuje vznik publikace.

Za přínos českému komiksu byli oceněni Petr Litoš a Jiří Pavlovský za časopis a nakladatelství Crew, které pomohlo zvednout vlnu zájmu o evropský komiks a prosadilo v Česku japonské komiksy manga.

V kategorii Nejlepší krátký komiks uspěla Kateřina Čupová s příběhem Podkova potkává Haha-Bimbi, v němž rozvíjí jindy výhradně chlapecký svět Jaroslava Foglara a jeho Rychlých šípů. Tatáž autorka proměnila nominaci v kategorii Nejlepší komiks pro děti s titulem Hrnečku vař. Mísí tradici českých pohádek se světem superhrdinů i motivy japonských žánrů o monstrech.

Kniha výtvarníka Karla Osohy a scenáristy Vojtěcha Matochy Prašina: Křídový panáček, jež se odehrává dva roky od událostí knižní trilogie Prašina, vyhrála v kategorii Nejlepší kresba.

Nejlepší překladový komiks dle poroty vydalo nakladatelství Trystero v podobě titulu Země potomků od italského kreslíře Gipiho. Cenu za překlad obdržela Martina Knápková za dílo britského autora Nathana Cowdryho Náraz. Nominaci na cenu za nejlepší scénář proměnil básník a scenárista Jean-Gaspard Páleníček, jenž pod názvem Iogi připravil jedenáct volných příběhů na téma každodenního života v současném Japonsku.

Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks získává Julie Černá za triptych v podobě tří sešitů různých formátů a výtvarných technik Kámen osudu. Do této kategorie mohli studenti výtvarných středních a vysokých škol hlásit své ročníkové či závěrečné práce.

Česká akademie komiksu vznikla v roce roku 2018, předsedá jí literární a komiksový historik Pavel Kořínek. Ceny Muriel jsou pod tímto názvem udíleny od roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy