Cenu Vladimíra Boudníka dostal Josef Hampl, autor šitých koláží a strukturálních grafik

ČTK ČTK
15. 2. 2018 15:29
Cenu Vladimíra Boudníka, která se uděluje za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě, dostal Josef Hampl. Pětaosmdesátiletý výtvarník patří k zakladatelům českého abstraktního umění. Porota jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky soutěže Grafika roku, v níž udělila deset cen. Výstava vítězných prací začíná 15. února v Clam-Gallasově paláci na pražském Starém Městě, kde bude představen i laureát Boudníkovy ceny.
Video: YouTube / Kateřina Obozněnková

Josef Hampl je autorem koláží, malíř, sochař, grafik a tvůrce landartových projektů. Jako průkopník originální techniky šitých koláží je zastoupen v mnoha zahraničních sbírkách. Porota ho ocenila "za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení".

Hampl začínal s realistickou malbou a vyzkoušel různé grafické techniky, jako je suchá jehla, linoryt či dřevořez. Seznámení s Vladimírem Boudníkem zásadně ovlivnilo jeho další směřování.

Podobně jako tento průkopník netradičních grafických technik se Hampl na přelomu 50. a 60. let zabýval strukturální a aktivní grafikou, otiskoval různé reliéfní prvky, často nalezené objekty.

Postupně přecházel ke geometrickým motivům, v druhé polovině 70. let svým uspořádáním již zčásti předjímají šité koláže 80. let.

Hamplovy geometrické kompozice měly meditativní ráz a vymykaly se dobovým tendencím konkrétního umění. Pro období normalizace byly pro autora charakteristické soukromé happeningy a konceptuální výtvarné akce v přírodě.

Soutěž a výstava Grafika roku chce upozorňovat na to nejlepší, co se v tuzemsku objevuje v umělecké grafice. Letos bylo v soutěži 352 prací, ceny dostali Jan Měřička, Bronislava Bakule Malá, Adam Líška, Adam Panáček, Lubomír Krupka, Jan Holoubek, Jiří Hanuš, Jiří Kornatovský, Alena Kožená a Martin Štěpánek.

 

Právě se děje

Další zprávy