Cenu pro začínající filmaře si z Cannes odnesla dvojice francouzských režisérek

ČTK ČTK
27. 5. 2022 22:17
Hlavní cenu v sekci Un certain regard pro nastupující filmaře na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získal film Les Pires (Ti nejhorší), který natočily francouzské režisérky Lise Akokaová a Romane Gueretová. V sekci soutěžilo 20 filmů.
Režisérky vítězného snímku Les Pires Romane Gueretová a Lise Akokaová pózují společně s představiteli hlavních rolí.
Režisérky vítězného snímku Les Pires Romane Gueretová a Lise Akokaová pózují společně s představiteli hlavních rolí. | Foto: ČTK

Děj vítězného snímku se odehrává na dělnickém předměstí severofrancouzského města Boulogne-sur-Mer, kde rozčeří vodu příjezd filmového štábu, který při pouličním castingu vybírá herce pro natáčení.

Cenu poroty, které na 75. ročníku festivalu předsedala italská herečka Valeria Golinová, získal pákistánský snímek Joyland (Země radosti) od režiséra Sáima Sádika. Jde o první pákistánský film, který se na festivalu v Cannes ucházel o jednu z cen.

Ocenění za nejlepší scénář si odnesla palestinsko-izraelská filmařka Mahá Hádžová za film Mediterranean Fever (Středomořská horečka). Zvláštní cenu dala porota francouzskému snímku Rodeo od Loly Quivoronové.

Cenu za nejlepší režii získal rumunský filmař Alexandru Belc, který v Cannes představil svůj snímek Metronom. Ceny za herecký výkon si odnesla lucemburská herečka Vicky Kriepsová za úlohu ve filmu Corsage (Korzet) a francouzsko-tuniský herec Adam Bessa za svůj výkon ve snímku Harka.

V sekci Un certain regard byl letos uveden i ukrajinský film Butterfly, který vznikl v české koprodukci. Festival v Cannes skončí v sobotu večer udílením cen pro filmy v hlavní soutěži, a to včetně nejvyššího ocenění - Zlaté palmy.

 

Právě se děje

Další zprávy